СТВОРЕННЯ ТА РОЗВИТОК ПОЛЬСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ МУЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД (1918-1939 рр.)

Автор(и)

Ключові слова:

Польща, музичне виховання, діти, молодь, школа, вчитель

Анотація

У статті висвітлено створення системи музичного виховання учнів польських шкіл після отримання Польщею незалежності (1918 р.) та до початку Другої світової війни (1939 р.).

Мета роботи. Охарактеризувати створення та розвиток системи музичного виховання школярів в період відновлення незалежності Польщі (1918 р.) до другої світової війни (1939 р.).

Методи дослідження. Аналіз та синтез польської науково-педагогічної літератури з музичного виховання школярів, нормативно-правових актів, шкільних навчальних планів, програм, емпіричних і статистичних даних.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що історія становлення та розвитку музичної шкільної освіти недостатньо розкрита у публікаціях та матеріалах науково-практичних конференціях в Україні.
Розглянуто завдання, форми та зміст музичного виховання школярів, основні концептуальні підходи щодо покращення музичної культури дітей та учнівської молоді. Аналіз публікацій, шкільних програм того періоду показав, що з початку існування самостійної польської держави (1918 р.) музичне виховання дітей і молоді, як складова частина загальної шкільної освіти, було спрямовано на засвоєння учнями унікальних надбань людства у галузі музичного мистецтва, формування позитивних моральних якостей та розвиток духовного світу особистості. Нові концептуальні підходи щодо ролі музичного мистецтва у вихованні особистості сприяли удосконаленню польської музичної освіти. Предмет «Співи» був обов’язковою навчальною дисципліною в школі. Провідне місце у програмах з цього предмету посідали співи та слухання музики. Навчання гри на музичних інструментах проводилось під час факультативних занять або в музичних школах.

Висновки. Ретроспективний аналіз архівних матеріалів та наукових джерел показав, що з початку існування самостійної польської держави (1918 р.) музичне виховання дітей та молоді, як складова частина загальної системи шкільної освіти, було спрямоване на засвоєння учнями національних надбань у галузі музичного мистецтва, формування естетичних смаків і почуттів, моральних якостей школярів, розвиток духовного світу особистості. Предмет «Співи» було включено до складу обов’язкових навчальних дисциплін протягом семирічного навчання школярів. Значну роль у підвищені фахового рівня вчителів музики відіграли теоретико-методичні журнали: «Музика і співи», «Музика в школі», «Музика» та ін., що видавались з 20-х років ХХ ст., у яких друкувалися статті з питань музичного виховання дітей та молоді.

Біографії авторів

А. Е. Вільчковська, Університет Яна Кохановського в Кельцях

Кандидат педагогічних наук, ад’юнкт,
Університет Яна Кохановського в Кельцях,
Філія в Петрикові Трибунальському
(Польща)

Ю. В. Курач, Національна музична академія України імені П. І. Чайковського

Народний артист України,
в.о. професора кафедри хорового диригування,
Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
(Київ, Україна)

Посилання

Archiwum Akt Nowych. Zespół Ministerstwa Wyzwań Religijnych i Oświecenia Publicznego, 1918, sygn. 160, k. 1-6.

Domagała J. Szkolnictwo muzyczne w Polsce w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Wychowanie Muzyczne w Szkole. 2008. Nr 5. S. 15-22.

Jotejko T. Problemy nauczania muzyki w szkołach ogólnokształcących, Warszawa: 1924. 83 s

Kazuro S. Kurs wstępny nauki śpiewu w szkołach ogólnokształcących i zawodowo-muzycznych, Warszawa: 1926. 123 s.

Lipska E., Przychodzińska M. Drogi do muzyki. Metodyka i materiał repertuarowy, Warszawa: 1999, WSiP. 365 s.

Mały Rocznik Statystyczny. Warszawa: 1938. 425 s.

Miketta J. Szkolnictwo muzyczne w Polsce. Muzyka. 1927. Nr 1. S. 522-528.

Przychodzińska M. Polskie koncepcje powszechnego wychowania muzycznego: tradycje – współczesność. Warszawa: 1987, wyd. WSiP. 216 s.

Wołoszyn S. Rozwój nowoczesnych systemów szkolnych w XIX wieku. Pedagogika: podręcznik akademicki / red. nauk. Z. Kwieciński, B. Śliwerski, Warszawa: 2003. T. 1., PWN. 496 s.

Downloads

Опубліковано

03.12.2023

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ