СУЧАСНІ ТРУДНОЩІ У ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ

Автор(и)

  • Ольга Гнатишева Викладач Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова https://orcid.org/0000-0002-0417-5460

Ключові слова:

дистанційне навчання, електронне навчання, проблеми дистанційного навчання

Анотація

Дистанційне навчання (також назване електронним навчанням) існувало як одна з освітніх методик понад півстоліття, а нові технології додавались до його переліку можливих ресурсів для проведення цього процесу. Однак, через спалах Covid-19 та пандемію у всьому світі, цей спосіб навчання перейшов із категорії додаткового та факультативного до єдиного доступного, і всій системі освіти довелося боротися з викликом та пристосуватися до нового навчального середовища.

Метою статті є окреслити основні проблеми, з якими стикаються як студенти, так і викладачі в українській системі вищої освіти в процесі адаптації до дистанційного навчання, звернувши особливу увагу на ставлення, думки, оцінку та самооцінку студентів, їхніх батьків та вчителів.

Методологія, використана для даної роботи, – це систематичний аналіз інформаційних джерел, присвячених проблемам дистанційного навчання, та експеримент, проведений за допомогою студентів, батьків та викладачів Національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова у Харкові, Україна. Учасники дослідження взяли участь в анонімному опитуванні, відповідаючи на запитання про власний досвід дистанційного навчання.

Наукова новизна пов’язана зі способом проведення опитування. Його метою було запитати всі три сторони процесу навчання, оскільки батьки також відіграють у ньому важливу роль навіть під час отримання вищої освіти, особливо якщо вони підписали контракт з університетом і повинні оплачувати навчання. Метою опитування було зібрати та підрахувати думки, а також оцінити прогрес учнів та вчителів.

Щодо висновків, результати опитування показали, що, незважаючи на труднощі та негативне ставлення на початку дистанційного навчання, всі учасники навчального процесу поступово звикають до дистанційного навчання, хоча не бажають мати традиційне навчання. процес повністю замінений ним. Це зробило навчання доступнішим для студентів із віддалених місць та дозволило їм заощадити сили для виконання завдань. Здебільшого вчителі бачили в цьому можливість спробувати нові методи та підходи та підвищити свою кваліфікацію. Але головна проблема – у ставленні батьків, адже більшість із них незадоволені таким способом навчання і вважають, що учні могли б досягти кращих результатів, навчаючись у класі.

Downloads

Опубліковано

25.12.2023