НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ У РІЗНОРІВНЕВИХ ГРУПАХ

Автор(и)

  • Світлана Литвин Кандидат педагогічних наук, доцент, зав. кафедри іноземних мов професійного спрямування Національного університету «Чернігівська політехніка»
  • Анжела Сікалюк Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри іноземних мов професійного спрямування Національного університету «Чернігівська політехніка» https://orcid.org/0000-0002-6681-271X
  • Владислава Пермінова Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри іноземних мов професійного спрямування Національного університету «Чернігівська політехніка» https://orcid.org/0000-0002-5082-6308

Ключові слова:

різнорівневий підхід, різнорівнева група, стратегії викладання, диференційоване навчання, непрофільна дисципліна

Анотація

Стаття присвячена методиці навчання іноземної мови здобувачів вищої освіти у різнорівневих групах немовних спеціальностей у закладах вищої освіти.

Мета роботи. Визначено та обґрунтовано методичні стратегії різнорівневого навчання, що сприятимуть ефективному формуванню у здобувачів вищої освіти професійної комунікативної компетенції та оптимізують процес навчання іноземної мови у групах з різним рівнем мовленнєвої підготовки. З’ясовано, що одним із способів вирішення даної проблеми є застосування диференційованого підходу в навчанні іноземної мови, який передбачає врахування індивідуальних особливостей здобувачів вищої освіти.

Методологія. Вивчена та проаналізована психолого-педагогічна та методична література з досліджуваної теми; застосовано емпіричні методи: цілеспрямоване спостереження за навчальним процесом; анкетування та інтерв’ювання, порівняння. Наукова новизна. Вивчено вітчизняний і закордонний досвід диференціації навчання у різнорівневих групах; визначено зміст поняття різнорівневого підходу до навчання іноземної мови; з’ясовано складнощі викладання іноземної мови за професійним спрямуванням у групах з різним рівнем підготовки; запропоновано методичні стратегії організації роботи у різнорівневих групах на засадах диференційованого підходу.

Висновки. Зроблено висновок, що особливості технології диференційованого навчання та системи оцінювання його результатів вимагають розроблення спеціальної методики контролю за навчально-пізнавальною діяльністю здобувачів вищої освіти і перевірки засвоєних знань, умінь і навичок. Перспективними напрямками подальших розвідок вбачаємо дослідження недоліків застосування різнорівневого підходу для викладачів і негативних аспектів навчання для здобувачів вищої освіти та розв’язання проблеми оцінювання професійно спрямованої іншомовної комунікативної компетенції здобувачів вищої освіти немовних спеціальностей.

Downloads

Опубліковано

25.12.2023