МОДЕРНІЗАЦІЯ ЗМІСТУ ШКІЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ (2012-2019 рр.)

Автор(и)

  • І. В. Пронікова Кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри природничо-математичних дисциплін та інформаційно-комунікаційних технологій в освіті Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0001-6911-0433

Ключові слова:

шкільна економічна освіта, здобувачі освіти, заклади загальної середньої освіти, освітній процес, нова українська школа

Анотація

У статті проаналізовано модернізацію змісту шкільної економічної освіти в Україні в 2012–2019 рр.

Мета роботи – схарактеризувати та окреслити розвиток шкільної економічної освіти в Україні в 2012–2019 рр. й обґрунтувати можливості використання продуктивних ідей та досвіду в сучасних закладах загальної середньої освіти.

Методологічною основою дослідження є наукові праці, дисертаційні дослідження, архівні матеріали, нормативно-правові документи за якими здійснювалась модернізація змісту шкільної економічної освіти в Україні.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в окреслених хронологічних межах визначено напрями розвитку шкільної економічної освіти (основи економіки, виховання підприємливості, основи споживчих знань, фінансова грамотність) в освітньому процесі.

Зазначено, що зміст шкільної економічної освіти забезпечував базові знання здобувачів освіти з основ економічної науки, знайомив їх із основними тенденціями розвитку економіки, дозволяв отримати спеціалізацію з обраного профілю.

Проведене дослідження дозволяє зробити висновок, що зміст шкільної економічної освіти у 2012–2019 рр. забезпечував базові знання здобувачів освіти з основ економічної науки, знайомив їх із основними тенденціями розвитку економіки (науки і господарства), дозволяв отримати спеціалізацію з обраного профілю. Шкільна економічна освіта почала забезпечувати: розвиток економічної культури й економічного мислення здобувачів освіти, спрямований на критичний аналіз процесів і результативність діяльності; формування умінь самостійно набувати, засвоювати і застосовувати економічні знання, спостерігати і пояснювати сучасні економічні явища; розширення уявлень про професійну діяльність у сфері економіки, отримання і закріплення навичок обраного профілю; необхідний рівень економічної підготовки, що дозволить випускникам ЗЗСО продовжити навчання у закладах вищої освіти.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДОШКІЛЬНОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ