УМОВИ ТА ЧИННИКИ НЕПЕРЕРВНОГО ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ ВЧИТЕЛІВ

Автор(и)

  • О. М. Сагач Кандидат історичних наук, доцент кафедри педагогіки та психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0002-4504-3405

Ключові слова:

умови, організаційно-педагогічні умови, майбутній вчитель, неперервне професійне зростання, чинники професійного зростання

Анотація

Знаходячись на будь-якому етапі своєї професійної діяльності учитель не може вважати себе повністю професійно сформованим. Знання, індивідуальний досвід, професійні та духовні цінності у поєднанні вливають на його професійне зростання, яке обумовлюється мірою активності спрямованої на вдосконалення. Просте споглядання власної професійної діяльності, стійкість професійних навичок, відсутність прагнення та потреби до перетворень характеризує неготовність фахівця до професійного зростання.

Мета статті полягає у визначенні та дослідженні організаційно-педагогічних умов, за яких відбувається процес неперервного професійного зростання вчителів та чинників, які впливаючи на вказані умови, актуалізують професійний розвиток педагога.

Методологічною основою статті є філософські, психологічні, педагогічні теорії та положення, які розкривають концептуальні підходи щодо досліджуваної проблематики.

Наукова новизна полягає у визначенні та дослідженні сутності організаційнопедагогічних умов процесу неперервного професійного зростання вчителів та чинників, що впливають на означені умови. Професійне зростання педагога є процесом якісних і кількісних перетворень його професійного потенціалу, що обумовлені як внутрішніми так і зовнішніми умовами та керованими і некерованими чинниками як мають вплив на означені умови. Умови можна визначити елементами системи на яких основується педагогічний процес та які забезпечують досягнення конкретної мети. В основі професійного розвитку педагога лежить детермінована активність особистості, адже він пов’язаний з перетвореннями складових професійного потенціалу, появою нових якостей на кожній сходинці та обумовлений певними чинниками. Можна виділяти зовнішні та внутрішні чинники професійного зростання, ті які мають позитивний або негативний вплив.

Висновки. Розуміння теоретичних основ неперервного професійного зростання педагога, організаційно-педагогічних умов на етапі навчання у закладі вищої освіти, вивчення чинників професійного розвитку вчителя, дає можливість охарактеризувати організаційно-педагогічні умови які забезпечують його неперервний професійний розвиток.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ