МЕТОДЫ И МОДЕЛИ ПОДХОДОВ НА УРОКЕ ИСТОРИИ (ПРИМЕР МОЛДАВИИ)

Автор(и)

  • В. О. Константинов Доктор історичних наук, доцент кафедри теорії і методики початкового навчання Тираспольського Державного Університету, провідний науковий співробітник Інституту Історії Міністерства Просвіти, Культури та Досліджень (Кишинів, Республіка Молдова) https://orcid.org/0000-0001-9578-1134

Ключові слова:

Республіка Молдова, історія, Бессарабія, національна та загальна історія, національна свідомість

Анотація

Дослідження стосується проблеми загальної та вітчизняної історії в дидактичному процесі шкіл Республіки Молдова. Встановити смислові межі вітчизняної історії дуже важко. У 1812 році, коли Російська імперія анексувала цю територію, не сформувалась ще національна свідомість. Це з’явиться лише у XIX столітті, але процес, який розпочався на території молдавської країни, не розгорнувся в Бессарабії. У 1918 році в цьому регіоні не формувалась національна свідомість, оскільки російська влада не дозволила процес її формування. Така ситуація зберігається до сьогодні, і лише час покаже, якою буде національна свідомість у Бессарабії. З часом виникли більш парадоксальні ситуації.

Мета статті – розглянути ситуацію, що склалася навколо історії Молдови, ті проблеми, які перешкоджають вільному розвитку історичної науки та реалізації окремих її аспектів в шкільній програмі, щоб виховати у молодого покоління гордість за свою країну, культуру, минуле та майбутнє. Здійснено окреслення проблем у викладанні історії, що перешкоджають визначенню національної історії, та запропоновано моделі, за допомогою яких ці перешкоди можна подолати.

Методологію дослідження складає об’єктивний підхід до вивчення історичних явищ; використано дедуктивний та індуктивний методи, методи синтезу, типології та емпіричний підхід до досліджуваної проблеми шляхом деталізації, узагальнення, аналогії та ін. Дослідження ґрунтувалося на принципі об’єктивності та неупередженості.

Наукова новизна: вперше була досліджена тема, яка дотепер була визначена в інших тематичних рамках. Запропоновано новий підхід із оригінальними висновками, який повинен сприяти подальшому використанню вітчизняної історії як частини світової історії на історії, запропоновано вихід із цієї ситуації.

В якості висновку зазначимо, що викладання національної історії має багато труднощів в Республіці Молдова. І з цієї причини існує також проблема інтеграції національної історії до загальної. Однак національна історія має багато славних етапів, і викладання їх в закладах освіти може принести бажані результати для створення моделей виховання молодого покоління в дусі славних сторінок нашого історичного минулого.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024