СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ КЛЮЧОВИХ І ПРЕДМЕТНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ПРАКТИЧНОГО НАВЧАННЯ В ГАЛУЗІ «ТРАНСПОРТ»

Автор(и)

Ключові слова:

компетентність, ключова компетентність, предметна компетентність, галузева компетентність, структурно-функціональна модель

Анотація

Мета статті: розробити структурно-функціональну модель компетентнісного підходу до підготовки викладачів практичного навчання в галузі «Транспорт» та обґрунтувати її.

Методологічною основою статті є положення про компетентнісний, особистісноорієнтований підхід до організації навчання і виховання в сучасній школі та закладах вищої освіти.

Наукова новизна: розроблена і обґрунтована структурно-фунціональна модель компетентнісного підходу до підготовки майбутніх викладачів практичного навчання в галузі «Транспорт».

У статті розглядається важлива проблема – створення і обґрунтування структурно-функціональної моделі формування ключових і предметних компетентностей у майбутніх викладачів практичного навчання в галузі «Транспорт». Автори статті зазначають, що початок двадцять першого століття ознаменувався величезними змінами як у виробничій, так і в гуманітарній сфері нашого життя. Вони безумовно впливають на кожного з нас і в цілому на суспільство. У таких умовах особливого значення набуває формування високоосвіченої особистості, з яскраво вираженою індивідуальністю, креативним критичним мисленням, творчим підходом до діяльності, здатністю до пізнавальної самостійності та самореалізації. Відповідно до зазначених змін необхідно переглянути і підходи до навчання і виховання молоді. Саме вона є рушійною силою всіх змін на краще. Тому в основу роботи національної школи покладено прогресивний компетентнісний підхід.

Для його реалізації перш за все необхідно підготувати педагогів, в тому числі викладачів практичного навчання в галузі «Транспорт». Автори статті вважають, що реалізацію компетентнісного підходу, його втілення в навчальний процес, необхідно починати з створення структурно-функціональної моделі. На думку авторів вона дає можливість комплексно осягнути, спланувати, передбачити ті завдання, які треба розв’язати при компетентнісному навчанні.

 В основу структурно-функціональної моделі підготовки викладачів практичного навчання в галузі «Транспорт» покладено формування ключових (освітніх) і предметних компетентностей. Автори статті вважають, що освітні компетентності формуються при вивченні всіх навчальних дисциплін передбачених навчальним планом. До них в моделі включені – навчальні, комунікативні, адаптивні, моральні, вольові, громадянські, дослідницькі та валеологічні. Послідовність включення їх в модель не визначає пріоритетність. Всі вони рівнозначно важливі. Предметні, які є основою галузевих компетентностей, формуються в студентів під час вивчення загальнотехнічних і фахових дисциплін.

Біографії авторів

В. Г. Гетта, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, професор,
професор кафедри технологічної освіти та інформатики
Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

О. Ю. Мантула, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Аспірант кафедри професійного навчання
і безпеки життєдіяльності
Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

Посилання

Vovk, O. I. (2013). Komunikatyvno-kohnityvna kompetentnist maibutnikh filolohiv [Communicative and cognitive competence of future philologists]. Cherkasy, Ukraine : vydavets Chebonenko Yu. A.

Yermolenko, S. Ya. (2007). Formuvannia komunikatyvnoi kompetentsii u linhvodydaktytsi [Formation of communicative competence in linguodidactics]. Ukrainska mova i literatura v shkoli – Ukrainian language and literature at school, Issue 3, 42-46.

Kompetentnisnyi pidkhid u suchasnii osviti: svitovyi dosvid ta ukrainski perspektyvy : Biblioteka z osvitnoi polityky [Competence approach in modern education: world experience and Ukrainian perspectives: Library on educational policy] / under the general editorship by Ovcharuk O. V. (2004). Kiev, Ukraine : «K. U. S.».

Khutorskoi, A. V. (2005). Тehnologiya proektirovanie klyuchevyih i predmetnyih kompetentnostey [Technology design of key and subject competencies]. Ynternet – zhurnal «Эidos» – Internet magazine «Eidos». Retrieved from : https://eidos.ru/journal.

Chernikova, L. H., Bukhlanova, N. V. (2003). Analityko-prohnostychnyi suprovid formuvannia samostiinoi kompetentnosti uchniv [Analytical and prognostic supra formulation of self-reliant competence of scientists]. Donetsk, Ukraina : obl UPPO.

Downloads

Опубліковано

08.01.2024