БІОЕНЕРГЕТИЧНІ ЗАЛЕЖНОСТІ УДАРНИХ ВЗАЄМОДІЙ У БІОМЕХАНІЧНОМУ АНАЛІЗІ

Автор(и)

  • М. О. Носко Доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України, Заслужений діяч науки і техніки України, ректор, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0001-9903-9164
  • О. А. Архипов Доктор педагогічних наук, професор, Відмінник освіти України, завідувач кафедри фізичного виховання і спорту факультету фізичного виховання, спорту і здоров’я, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (Київ, Україна) https://orcid.org/0000-0002-8439-5833
  • О. В. Омельчук Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри біологічних основ фізичного виховання та спортивних дисциплін факультету фізичного виховання, спорту і здоров’я, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (Київ, Україна) https://orcid.org/0000-0003-1771-730X

Ключові слова:

теніс, удар, пружний удар, час удару, біомеханіка

Анотація

Мета роботи – здійснити аналіз літературних джерел та результатів дослідження та з’ясувати окремі аспекти біомеханіки тенісного удару, які характеризують головну складову технічної підготовки тенісистів. 1. Проаналізувати роль та місце ударних взаємодій в сучасному тенісі. Виявити основні функціональні зв’язки в біопарах «ракетка-кисть», «кисть-передпліччя», «передпліччя-плече». Розробити алгоритми розрахунків кількісних біоенергетичних показників центрального удару «for-hand» у сучасному тенісі.

Методологія. Використана Система APAS, оцифровування й аналіз здійснювалися за методикою Augulo R. V., Dapena J. та проф. Аріеля.

Наукова новизна. Керувати м’ячем на струнній поверхні ракетки неможливо через те, що на проходження сигналу, що підіймається по нервових волокнах в мозок тенісиста через ракетку, кисть, передпліччя, плече і шию, витрачається близько 50 млс. У той же час взаємодія підсистеми «ракетка-м’яч» триває протягом 3-5 млс. тобто у десять разів менше, ніж проходження сигналу по нервових волокнах.

До проблеми економізації спортивної техніки належить раціональне використання енергії та енергозбереження. Якщо у різних спортсменів при виконанні одного і того ж рухового завдання виміряти енерговитрати, то їх величини можуть виявитися різко різними: одна і та ж робота буде для різних спортсменів пов’язана з неоднаковою витратою енергії. Ефективність удару в тенісі залежить від організації процесів управління і процесів його енергозабезпечення. Ефективність ударної дії визначається величиною початкової швидкості (лінійною і кутовою) польоту м’яча після ударної взаємодії і точністю його попадання в певне місце майданчика. Управляти ракеткою спортсмен може тільки через кисть і пальці, оскільки вони безпосередньо контактують з ручкою ракетки.

Висновки. До біомеханічного апарату управління тенісиста (БАУ) належать ланки біокінематичного ланцюга тіла тенісиста, до якого також належать кисть, передпліччя, а також м’язи передпліччя, відповідальні за рух кисті. Активність м’язів-антагоністів руки тенісиста обумовлена тим, що жорсткість зв’язку системи «ракетка-кисть», «кисть-передпліччя», а, також і «передпліччя-плече» потрібна для того, щоб жива система за своїми характеристиками наблизилася до механічної системи з її однозначністю рухів. Завдяки жорсткості зв’язку між розглянутими ланками кількість руху більш великих ланок майже без втрат передається кисті й ракетці, а від них – м’ячу.

Downloads

Опубліковано

06.03.2024

Номер

Розділ

СУЧАСНИЙ РОЗВИТОК І ВИКЛАДАННЯ БІОМЕХАНІКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ