ВПЛИВ ПРЕДМЕТУ «ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА» НА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ТА ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ

Автор(и)

Ключові слова:

інклюзія, освіта, інклюзивна освіта, заклади загальної освіти, дитина з особливими освітніми потребами, гуманність, толерантність, громадянська позиція, професійна компетентність

Анотація

У статті досліджуються дефініції «інклюзія», «інклюзивна освіта», «дитина з особливими освітніми потребами». Питання доступності освіти для всіх незалежно від мови, національності і особливостей у розвитку є на сьогодні одним із актуальних завдань освітянського простору. Всі цивілізовані країни усвідомили, що кожен громадянин повинен бути корисним для своєї держави, а саме його внесками у науково-технічний розвиток своєї країни, у покращення життя завдяки своїй плідній праці і продуктивними результатами своєї роботи. А тому, для досягнення цього потрібно щоб кожен член суспільства отримав відповідну освіту і знайшов собі професію відповідно до фізичних, розумових можливостей, по здібностям і до душі.

Мета роботи. Актуалізувати проблему сприймання дітей з особливими освітніми потребами суспільством та визначити роль вчителя в даному процесі, звернути увагу на рівні права всіх представників нашого суспільства на отримання освіти в Україні, за місцем їхнього проживання відповідно до базових принципів інклюзивної освіти, де кожна дитина – особистість та недопустима дискримінація в будь-якій її формі.

Методологія. Аналіз літератури із теми дослідження, систематизація, порівняння наукових підходів, концепцій, положень, організація дослідження (методом спостереження), узагальнення основних понять для виявлення суті інклюзивної освіти і виявлення рекомендацій щодо шляхів формування професійної компетентності та громадянської позиції у майбутніх учителів технологічної освіти.

Наукова новизна полягає в організації комплексного впливу педагогічних умов, теоретичної і практичної частини, самостійної та індивідуальної роботи з предмету «Інклюзивна освіта» на свідомість студента і як наслідок формування його професійної компетентності і громадянської позиції.

Висновки. Підсумовуючи вищевикладене, можемо стверджувати, що інклюзивна освіта активно розвивається на українських освітянських теренах. Перед нашою державою виставлено багато різноманітних завдань щодо підтримки цього процесу. На нашу думку, щодо позитивного досвіду розвитку інклюзивної освіти у європейських країнах, українська система освіти повинна вибрати саме той напрямок, який найбільше відповідає менталітету нашого народу. І тому освітяни стоять на шляху створення власної системи інклюзивної освіти, враховуючи досвід зарубіжних країн щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

Біографія автора

О. М. Полетай, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент,
доцент кафедри педагогіки, психології і
методики технологічної освіти
Національного університету
«Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

Посилання

Osnovy inklyuzyvnoyi osvity: navch.-metod. posib. (2018). [Fundamentals of inclusive education: teaching method. way]. / For the head. ed. dock. ped. Sciences, Prof. A. A. Kolupaeva. Kyiv, Ukraine.

Poroshenko, M. A. (2019). Inklyuzyvna osvita: navchalnyi posibnyk [Inclusive education : textbook]. Kyiv, Ukraine : Agency LLC.

Salamansʹka deklaratsiya pro pryntsypy, polityku ta praktychnu diyalʹnistʹ u haluzi osvity osib iz osoblyvymy potrebamy ta Ramky Diy shchodo osvity osib z osoblyvymy osvitnimy potrebamy [Salamanca Declaration on Principles, Policies and Practices for the Education of Persons with Special Needs and the Framework for Action on the Education of Persons with Special Educational Needs]. Retrieved from: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_001-94.

Konstytutsiya Ukrayiny vid 17.09.1991/ [Constitution of Ukraine of September 17, 1991]. Retrieved from : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/888-09/page.

Pro osvitu: Zakon Ukrayiny vid 05.09.2017 № 2145-USH [About education: Law of Ukraine of 05.09.2017 № 2145-USH]. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ