ОПЕРАТИВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВОЛЕЙБОЛІСТОК ВИСОКОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ

Автор(и)

  • Л. В. Жула Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри спорту, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0001-9589-3435
  • В. П. Жула Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри спорту, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0003-3649-464X
  • С. В. Ткаченко Кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри спорту, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0002-8930-9850

Ключові слова:

оперативний контроль, волейбол, технічні та тактичні дії

Анотація

У статті наведено дані дослідження оперативного контролю технічних та тактичних дій волейболісток у процесі змагальної діяльності. Проведено аналіз змагальної діяльності волейболісток з використанням комп’ютерної статистики «Data volley4 media». Використання тренерами комп’ютерної програми надає можливість розглянути статистичні показники команди суперника та планувати тактичні дії на гру, що в кінцевому результаті скорочує час на стенографічний запис та оброблення результатів.

Мета роботи полягає у доведенні ефективності оперативного контролю технікотактичних дій волейболісток методами комп’ютерної програми статистики «Data volley4 media» у процесі змагальної діяльності.

Методологія. Застосовано теоретичні та емпіричні методи для реалізації основних завдань дослідження за тематикою статті, а саме: теоретичний аналіз, порівняння, узагальнення, діагностування та методи математичної статистики.

Наукова новизна. Виявлено, що попередньо ведена статистика (стенографічний запис) гри окремим статистом кожної команди враховує індивідуальні техніко-тактичні дії та установки тренера команди. У програмі закладено стандартні вимоги для конкретних техніко-тактичних дій.

Висновки. Використання статистичної програми значно збільшило оперативність та доступність отримання інформації. До суб’єктивних недоліків даної програми можна віднести те, що програма «Data volley4media» не враховує індивідуальні установки тренера, вона розроблена за класичною схемою ігрових комбінацій та тактичних дій, тобто підрахунок очок стовідсотковий, а підрахунок коефіцієнтів ефективності занижений або завищений. Доведено, що використання програми «Data volley4 media» збільшує інформативність, доступність та оперативність отримання інформації, що має важливе значення для корегування техніко-тактичних дій у процесі змагальної діяльності та доводить ефективність даної програми.

Downloads

Опубліковано

06.03.2024

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ Й УДОСКОНАЛЕННЯ СПОРТИВНО-ТЕХНІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ