ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ МОВИ ПРОГРАМУВАННЯ ДЛЯ ПОЧАТКОВИХ КУРСІВ ПРОГРАМУВАННЯ

Автор(и)

  • Сергій Горчинський Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри технологічної освіти та інформатики, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0002-9210-9243
  • Дмитро Борисов Старший розробник Open Design Alliance, студент магістратури ННІ професійної освіти та технологій, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0009-0001-8289-337X

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.232417

Ключові слова:

навчання програмуванню, навчально-орієнтовані мови програмування, вибір мови програмування

Анотація

У статі зроблений аналіз вибору закладами вищої освіти мови програмування для початкових курсів програмування, обґрунтовано умови, які впливають на вибір мови програмування та розроблені практичні рекомендації, щодо вибору мови програмування для початкових курсів програмування закладів вищої освіти.

Мета роботи – обґрунтування умов, що впливають на вибір першої мови для навчання програмуванню та порівняльний аналіз використання мов програмування: C++, C#, Java, Python, Pascal для навчання програмуванню студентів закладів вищої освіти.

Методологія дослідження: аналіз і систематизація наукових публікацій і педагогічного досвіду з теми дослідження, узагальнення та інтерпретація результатів, складання практичних рекомендацій.

Наукова новизна полягає в обґрунтуванні умов, що впливають на вибір першої мови для навчання програмуванню.

Висновки. На основі проведено аналізу, доцільно вивчати першою такі мови програмування: С#, Java та Python, оскільки вони підтримують сучасні підходи у програмуванні, мають легкий та зрозумілий синтаксис, просту систему збірки, підключення сторонніх бібліотек та пакетні менеджери, що значно спрощують підключення стороннього коду. Мову програмування Pascal у сучасних умовах ми не рекомендуємо вивчати у закладах вищої освіти у зв’язку з наявністю більш перспективних мов програмування. Серед розглянутих мов програмування, виділяємо С#, тому що, на нашу думку, вона має ряд переваг, які дозоляють її використовувати для навчання студентів у закладах вищої освіти, таких як: висока функціональність; підтримка всіх сучасні концепцій програмування; сі-подібний синтаксис; високий рівень підтримки від потужної ІТ-компанії Microsoft; бібліотек та фреймворків, які її використовують; підтримка для всіх основних операційних систем та можливості кросплатформної розробки програмного забезпечення; дуже широкий спектр використання. Мову програмування С# доцільно використовувати не тільки у початкових курсах програмування, а також як основну мову програмування загального призначення для підготовки майбутніх фахівців різного профілю: ІТ-спеціалістів, інженерів, учителів інформатики, викладачів цифрових технологій тощо.

Downloads

Опубліковано

19.03.2024

Номер

Розділ

ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ТА ВИЩОЇ ОСВІТИ