АНГЛІЙСЬКІСТЬ ЯК КУЛЬТУРНИЙ ФЕНОМЕН

Автор(и)

  • Олена Кузьменко Кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри міжкультурної комунікації та іншомовної освіти, Житомирський державний університет імені Івана Франка https://orcid.org/0000-0002-4977-5638

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242705

Ключові слова:

національна ідентичність, колективна ідентичність, англійськість, гетеростереотипи

Анотація

Стаття присвячена розгляду поняття національної ідентичності, що з’являється в науковій літературі з кінця ХVIII-початку XIX століть передусім у працях мислителів-філософів. Аналізуються поняття «індивідуальної» та «колективної ідентичності» та їх зв'язок із національною ідентичністю. Національна ідентичність трактується з позиції мультивимірності як різновид колективної ідентичності, що визначає приналежність особи до групи за спільністю територіально-географічних, історичних, соціально-політичних, юридичних, мовних та етнічних характеристик. Постулюється думка, що національна ідентичність не може підмінятися поняттям етнічної ідентичності з огляду на належність до нації одночасно кількох етносів.  «Англійськість» визначається як складова національної ідентичності, комплекс спільних культурних, історичних, соціальних аспектів, що є унікальними для англійського народу та виступають його об’єднуючим фактором. Стаття досліджує, як комплекс вказаних аспектів сприяв формуванню національної самосвідомості та ідентичності англійців протягом історії та в сучасному світі. Зауважується, що англійськість простежується головним чином на рівні мовлення, рис характеру та поведінки, асоціюючись зі стриманістю, консерватизмом, повагою до власної історії, незвичним почуттям гумору, небажанням втручання у особисті кордони.

Мета розвідки полягає у дослідженні суті, передумов формування англійськості та її характерних особливостей.

Методологія. Поставлені завдання вирішуються застосуванням методів аналізу, синтезу, узагальнення наявних наукових праць, методу аналізу словникових дефініцій та описового методу.

Наукова новизна дослідження простежується у детальному розгляді факторів, що закладають підґрунтя формування національної ідентичності англійців, та наведенні власних дефініцій аналізованого феномену. У висновку постулюється думка про багатопла­новість англійськості як культурного феномену, що виступає засобом саморефлексії, збереження власної самобутності, історії та культури жителів Англії.

 

Downloads

Опубліковано

16.09.2024

Номер

Розділ

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ