НАВЧАННЯ ПРОЦЕСАМ ТА АПАРАТАМ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

  • Тетяна Газука Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри професійної освіти та безпеки життєдіяльності, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0002-1783-1869
  • Олена Плуток Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри економіки і управління, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0002-3063-4667

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242916

Ключові слова:

процеси та апарати харчових виробництв, навчання студентів, віртуальні моделі, кейс - метод, технічні екскурсії

Анотація

Стрімкий розвиток харчової індустрії актуалізує проблему вибору сучасних підходів до методики навчання бакалаврів з професійної освіти в галузі харчових технологій розу­мінню процесів і апаратів харчових виробництв. Предметом вивчення здобувачами освіти навчальної дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» є фізична сутність та теоретичні основи гідравлічних, гідромеханічних, механічних, теплових, масообмінних процесів й принципи роботи, устрій та методи розрахунків основних параметрів апаратів, які застосовуються для здійснення цих процесів, що створює теоретичну і практичну складову формування їх професійної компетентності та вимагає відповідного вибору форм і методів навчання студентів. У статті розкривається сутність та зміст інтерактивних методів навчання таких як кейс-методів, міні-проектів тощо та пропонується методика їх викорис­тання у процесі вивчення навчального предмета «Процеси і апарати харчових виробництв» студентами, що навчаються за освітньою програмою «Професійна освіта (Харчові технології)».

Мета статті полягає у висвітленні адаптованості викладання дисципліни «Процеси та апарати харчових виробництв» у ЗВО до сучасних вимог.

Методологією дослідження слугували ідеї системного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, компетентнісного та технологічного підходів в освіті.

Методи дослідження: теоретичні (аналіз та узагальнення науково-педагогічної та навчально-методичної літератури і педагогічного досвіту); емпіричні (спостереження за навчальною діяльністю студентів, бесіди зі студентами, аналіз результатів навчальної діяльності студентів).

Наукова новизна: ґрунтуючись на основній меті і завданнях професійної підготовки бакалаврів з професійної освіти в галузі харчових технологій розроблені сучасні методичні підходи до навчання студентів процесам і апаратам харчових виробництв.

Висновки. Використання інноваційних форм та методів навчання на основі використання інтерактивних технологій підвищить ефективність формування професійної компетентності бакалаврів з професійної освіти в галузі харчових технологій і сприятиме поліпшенню навчання студентів у сучасних умовах.

Downloads

Опубліковано

18.02.2025

Номер

Розділ

ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО ПЕДАГОГА