РЕЦЕНЗІЯ СТОЛЯР М.Б., БОГУН М.О., БОГУН К.М. ФІЛОСОФІЯ ТА КУЛЬТУРОЛОГІЯ: НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК. Вид. 2-ге доп. Чернігів: НУЧК імені Т. Г. Шевченка, 2023. 130 с.

Автор(и)

  • Марина Каранда Кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри філософії та культурології, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (м. Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0001-6748-2815

Анотація

Нещодавно вийшов друком навчально-методичний посібник із курсу філософії та культурології – нормативного курсу, який викладачі відповідної кафедри читають на всіх факультетах та навчально-наукових інститутах Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка.
Це суттєво розширене й оновлене видання, до складу якого входять фрагменти першоджерел (найбільш фундаментальних праць філософів та культурологів, а також істориків, письменників, які піднялися у своїх рефлексіях на рівень філософських узагальнень). Деякі фрагменти текстів публікуються в авторському українськомовному перекладі. Авторський колектив має в арсеналі можливості перекладу першоджерел із давньогрецької, латини, китайської, англійської мов, що робить посібник цікавим не тільки для студентів, а й вельми цінним для колег.
До складу навчально-методичного посібника увійшли плани семінарських занять, завдання для самостійної роботи, списки літератури, порівняльні таблиці, тести, словник термінів тощо. Автори зробили виняток для теми «Середньовічна філософія» і виклали не тільки вищезгадані елементи занять, але й конспект лекції, враховуючи, наскільки важко в навчальній літературі знайти адекватний, цілісний виклад саме цієї дуже складної теми, яка часто буває висвітлена упереджено, на засадах марксизму, неопозитивізму чи інших парадигм, які профанують цей інтелектуальний доробок людства.

Downloads

Опубліковано

02.06.2023