ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ В КУРСІ «ДИЗАЙН І ТЕХНОЛОГІЇ» В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

Автор(и)

Ключові слова:

інтерактивні технології, інтерактивне навчання, початкова школа, робота в парах, робота в групах

Анотація

У статті висвітлюються особливості використання інтерактивних технологій навчання (робота в парах та робота в групах) у курсі «Дизайн і технології» в початковій школі та обґрунтовується доцільність їх застосування.
Мета статті – виявлення особливостей використання інтерактивних технологій у освітньому процесі початкової школи та розкриття специфіки їх застосування в курсі «Дизайн і технології».
Методологія. Методологічну основу дослідження становлять: загально-філософські положення про визначальну роль трудової діяльності в розвитку суспільства й особистості, провідні теорії, ідеї, принципи дидактики й методики технологічного навчання; концептуальні ідеї професійної педагогічної підготовки фахівця; положення психології та педагогіки щодо гуманістичного спрямування освіти; ідеї компетентнісно-орієнтованого підходу до аналізу педагогічних явищ та процесів; використання загальнонаукових методів: аналіз, узагальнення, систематизація, опис.
Наукова новизна полягає у тому, що подальшого розвитку набули знання про особливості та перспективи використання інтерактивних технологій навчання в курсі «Дизайн і технології» з огляду на сучасні освітні тенденції.
Висновки. Курс «Дизайн і технології» має великі потенційні можливості для застосування інтерактивних технологій, тому що в ньому використовуються різноманітні види пізнавальної та предметно-перетворювальної діяльності з опорою на життєвий досвід учнів. При їх використанні у роботі з молодшими школярами необхідно дотри-муватися загальнодидактичних принципів доступності, послідовності, активності й самостійності, розвиваючого і виховного характеру навчання. Ефективність викорис-тання інноваційних технологій навчання значною мірою залежить від психологічної готовності вчителя до такої роботи, що передбачає, насамперед, зміну існуючих стереотипів і формування нового педагогічного мислення, орієнтація на основні положення концепції Нової української школи, зокрема на новий зміст освіти, заснований на формуванні компетентностей, потрібних для успішної реалізації в суспільстві.

Біографія автора

Д. П. Огієнко, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент,
доцент кафедри мистецьких дисциплін,
Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

Посилання

Kotelyanets, N. (2006). Proektno-tekhnolohichna diyalnist molodshykh shkolyariv [Design and technological activity of pupils]. Trudova pidhotovka v zakladakh osvity Ukrayiny – Work training in educational institutions of Ukraine, 1, 12–14.

Linnikova, L. V. (2014). Trudove navchannya [labour training]. Kharkiv, Ukraine : Vyd. hrupa Osnova.

Pometun, O. I., and Pyrozhenko, L. V. (2004). Suchasnyy urok. Interaktyvni tekhnolohiyi navchannya: naukovo metodychnyy posibnyk [Modern lesson. Interactive learning technologies: scientific and methodical manuai]. Kyiv, Ukraine : A.S.K.

Onopriyenko, O., and Kondratiuk O. (2007). Proiekty v pochatkovii shkoli: tematyka ta rozrobky zaniat [Projects in elementary school: topics and class development]. Kyiv, Ukraine : Shk. Svit.

Syrotenko, H. O. (2004) Suchasnyy urok: interaktyvni tekhnolohiyi navchannya [Modern lesson: interactive learning technologies]. Kharkiv, Ukraine : Vyd. hrupa Osnova.

Typovi osvitni prohramy dlya 1-2 klasiv NUSH [Typical educational programs for 1-2 class New Ukrainian school]. Retrived from: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi/navchalni-programi-dlya-pochatkovoyi-shkoli.

Downloads

Опубліковано

04.05.2023

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДОШКІЛЬНОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ