ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ПРОЄКТУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДІЇ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Тетяна Децюк Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри соціальної роботи Національного університету «Чернігівська політехніка» https://orcid.org/0000-0003-2098-0053

Ключові слова:

проєкт, соціальна робота, проєктування соціальної дії, неформальна освіта, позааудиторна робота

Анотація

В умовах сучасності для фахівців соціальної роботи однією із важливих професійних компетенцій постає вміння проєктування соціальної дії та навички проєктного менеджменту. Формування фундаментальних професійних компетенцій у майбутніх соціальних працівників відбувається здебільшого під час навчання у закладі вищої освіти
(ЗВО). Проте, традиційний підхід до навчання у вищій школі фокусується на формуванні знань та навичок пов’язаних здебільшого з наданням соціальних послуг.

Мета роботи. Проаналізувати наукові підходи до формування навичок проєктування соціальної дії, а також запропонувати форми та методи формування даних навичок у здобувачів вищої освіти спеціальності «Соціальна робота» в умовах ЗВО.

Методологія. В основу роботи покладено результати експериментального дослідження, яке проводилося протягом 2017-2020 року на базі Національного університету «Чернігівська політехніка». Використовуються методи аналізу практичного досвіду, педагогічного спостереження.

Наукова новизна. визначено поняття «навички проєктування соціальної дії», запропоновано нові методи формування навичок проєктування соціальної дії у здобувачів вищої освіти, визначено співвідношення підсистем професійного становлення з підходами та методами позааудиторної роботи.

Висновки. Формування навичок проєктування соціальної дії у здобувачів вищої освіти в умовах ЗВО має фокусуватися на трьох складових: аудиторній роботі, позааудиторній роботі та практичній діяльності здобувачів вищої освіти. Вся діяльність в рамках даних складових має бути логічно структурована та узгоджена між собою в площині теорія-практика.

Downloads

Опубліковано

25.12.2023

Номер

Розділ

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ