СИНЕРГЕТИЧНИЙ ПІДХІД У ФОРМУВАННІ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ БАКАЛАВРІВ У ГАЛУЗІ ТРАНСПОРТУ

Автор(и)

  • Тетяна Кілочицька Кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін та креслення Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0003-4471-0904

Ключові слова:

синергетика, синергетичний підхід, критичне мислення, коучинговий підхід, транспорт

Анотація

Розвиток критичного мислення є одним з пріоритетних завдань сучасної освіти, оскільки майбутній фахівець повинен бути конкурентноспроможним та здатним до постійного оновлення знань. Запропоновано основні вимоги до формування критичного мислення фахівців з урахуванням основних положень синергетичного підходу: процес навчання має бути відкритою системою, необхідно збагачувати навчальний процес синергетичними методами навчання, зокрема методами стимулюючого навчання, самоосвіти; нелінійним діалогом учасників освітнього процесу.

Мета роботи полягає в обґрунтуванні значення та визначенні напрямків застосування синергетичного підходу до формування критичного мислення бакалаврів у галузі транспорту.

Методологія. Під час дослідження використано загальнонаукові методи (аналіз, синтез, узагальнення, систематизацію). Методологічну основу дослідження також становлять принципи науковості, історизму, об’єктивності, діалектичністі. Важливого значення в контексті дослідження надається положенням синергетики як міждисциплінарної науки.

Наукова новизна полягає в тому, що вперше обґрунтовано значення та визначені основні напрямки застосування синергетичного підходу до формування критичного мислення бакалаврів у галузі транспорту.

Висновки. Розкриті характеристики синергетичного підходу дозволяють стверджувати, що використання його ідей та принципів у навчанні сприяє оптимізації процесів формування критичного мислення майбутнього фахівця у галузі транспорту, збагаченню навчального процесу прийомами і методами педагогічної взаємодії.
Синергетичний підхід дозволяє закласти у бакалаврів у галузі транспорту основу для формування нового нелінійного (синергетичного) стилю мислення. Даний стиль мислення об’єднує різні наукові галузі в єдину науку.

Наступним напрямком досліджень планується вивчення застосування синергетичного підходу до формування професійних компетентностей бакалаврів у галузі транспорту. Передбачається використання результатів даного дослідження при написанні методичних праць з вивчення дисциплін у галузі транспорту, в подальшій
науково-педагогічній роботі. 

Downloads

Опубліковано

25.12.2023

Номер

Розділ

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ