ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • Ольга Мехед Кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри біології Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0001-9485-9139
  • Дмитро Мехед Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри кібербезпеки та математичного моделювання Національного університету «Чернігівська політехніка» https://orcid.org/0000-0003-3905-3620
  • Катерина Мехед Аспірантка кафедри математики та економіки Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0003-4599-4099

Ключові слова:

соціально-педагогічна діяльність, заклади освіти, здобувачі освіти, інформаційно-комунікаційні технології

Анотація

Статтю присвячено розгляду актуальних питань ефективного здійснення соціально-педагогічної діяльності у закладах освіти із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій. Запропоновано теоретичний аналіз специфіки провадження соціально-педагогічної діяльності у контексті освітніх нормативних документів. Розглянуто особливості та визначено умови використання інформаційно-комунікаційних технологій в процесі професійної підготовки здобувачів освіти у закладі вищої освіти.

Метою статті є визначення актуальних питань використання інформаційно-комуніка-ційних технологій в ході здійснення соціально-педагогічної діяльності у закладах освіти.

Методологія. Методологічною основою дослідження є системний та особистісно-орієнтований підходи до аналізу психолого-педагогічної літератури та педагогічного досвіду з питань соціально-педагогічної діяльності та впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освітній процес. У роботі використано багаторівневий системний аналіз наукових джерел, що ґрунтується на філософському, загальнонауковому та частково-науковому та конкретно-науковому рівнях пізнання.

Наукова новизна полягає у встановленні основних підходів до впровадження інформаційних технологій як умови оптимізації здійснення соціально-педагогічної діяльності у закладах освіти.

Висновки Питання ефективного формування готовності педагогів до провадження соціально-педагогічної діяльності у закладах освіти набуває особливої актуальності саме в контексті застосування ІКТ. Готовність педагогів до вказаного виду діяльності виявляється у налаштованості їх на соціально-педагогічну діяльність, усвідомленні ними мотивів і потреб у цій діяльності; у наявності глибоких і різнобічних предметних знань з дисциплін обраного фаху й психолого-педагогічних, методичних знань, умінь і навичок стосовно роботи з учнями закладів середньої освіти. Аналіз використання ІКТ в освітньому процесі для збільшення ефективності СПД дає підстави зробити висновок, що це дозволить активізувати пізнавальну діяльність та самостійну роботу здобувачів освіти; забезпечити позитивну мотивацію навчання за допомогою інтерактивного діалогового гіпертексту; проводити заняття на високому естетичному і емоційному рівнях; забезпечити значний рівень диференціації матеріалу; підвищити обсяг виконання робіт; удосконалити контроль та корекцію набутих знань; раціонально організувати освітній процес; формувати навички пошукової діяльності; забезпечити доступ до різноманітних пошукових систем, електронних бібліотек, інших інформаційних систем та ресурсів.

 

Downloads

Опубліковано

25.12.2023

Номер

Розділ

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ