КОМПЛЕКСНА ПРОГРАМА ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВМС ЗСУ

Автор(и)

  • Валентин Ворона Начальник фізичної підготовки та спорту, старший викладач кафедри тактики та загальновійськових дисциплін, Інститут Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» аспірант, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького https://orcid.org/0000-0002-8891-8662

Ключові слова:

Військово-Морські Сили (ВМС), офіцери тактичного рівня, психологічне забезпечення, комплексна програма

Анотація

Метою статті є окреслення компонентів комплексної програми підготовки майбутніх військових фахівців психологічного забезпечення в межах підготовки майбутніх офіцерів ВМС ЗСУ відповідної спеціалізації, що безпосередньо корелюється з морально-психологічним станом військовослужбовця.

Методологічну основу складають принципи комплексності, системності, інтеграційності та комплекс методів загальнотеоретичних методів дослідження, спрямованих на виокремлення основних компонентів комплексної програми підготовки майбутніх військово-морських фахівців психологічного забезпечення.

Наукова новизна дослідження полягає у репрезентації складових комплексної програми підготовки майбутніх військових фахівців психологічного забезпечення в межах освітньо-професійної підготовки майбутніх офіцерів ВМС ЗСУ.

Зазначено, що на необхідність забезпечення ефективної психологічної підготовки військовослужбовців вказує факт збільшення ситуацій нестабільності та невизначеності, що може спричинити їх відхильну поведінку. Державною програмою розвитку Збройних Сил України передбачено обов’язкове психологічне забезпечення у Збройних Силах і центрах (закладах) підготовки та перепідготовки військовослужбовців.

Висновки. Комплексна програма підготовки офіцерів тактичного рівня ВМС ЗСУ покликана надати достатнє теоретичне та практичне підґрунтя та сформувати професійні компетентності (відповідно до затверджених стандартів та освітньо-професійних програм) фахівців, які здійснюють психологічне забезпечення у підрозділах (на кораблях) Збройних Сил України, що забезпечить зменшення кількості ситуацій нестабільності та відхильної поведінки. Основними компонентами програми підготовки фахівців спеціалізації «Морально-психологічне забезпечення у підрозділах, на кораблях (Військово-Морських Сил)» вбачаємо теоретичну підготовку, практичну психологічну підготовку, фізичну підготовку, що є поєднанні забезпечують достатній рівень професійної підготовки офіцерів тактичного рівня.

Downloads

Опубліковано

25.12.2023