НАУКОВО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ СОЦІАЛЬНОЇ РЕІНТЕГРАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ

Автор(и)

  • Тетяна Коленіченко Кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри соціальної роботи Національного університету «Чернігівська політехніка» https://orcid.org/0000-0003-0357-7457

Ключові слова:

методологія, підходи, соціальна реінтеграція, ветеран, гібридна війна

Анотація

Мета статті. Полягає в аналізі науково-методологічних підходів соціальної реінтеграції, що дозволить дослідити поняття «соціальна реінтеграція» з метою комплексного розуміння даного поняття у роботі з ветеранами гібридної війни.

Методологія базується на підходах конструктивізму, який дозволяє визначити соціальну реальність як набір суб’єктивних оцінок (ветеран гібридної війни створює свою соціальну реальність своїми суб’єктивними оцінками і в нього вибудовується набір характеристик, які впливають на процес його соціальної реінтеграції в сучасний соціум), системному підході (застосовується з метою аналізу реінтеграції як складної системи, структурні компоненти якої перебувають у взаємодії й утворюють її цілісність), екосистемного підходу та базових положеннях педагогічної науки, що відображає взаємозв’язок методологічних підходів до вивчення процесу соціальної реінтеграції.

Наукова новизна. Комплексне здійснення підходу конструктивізму, системного та екосистемного підходу, сприяє забезпеченню аналізу проблеми соціальної реінтеграції ветеранів гібридної війни до сучасного соціуму та є підґрунтям для розроблення основних напрямів соціальної реінтеграції ветеранів гібридної війни.

Висновки. Суспільна важливість проблеми соціальної реінтеграції є занадто актуальною в сучасному суспільстві. Визначення місця та ролі ветерана в суспільстві, який повернувся з гібридної війни постає викликом як для науковців, які досліджують теоретичні засади проблеми реінтеграції так і для практиків, які працюють з ветеранами. Саме тому, важливим є пошук науково-методологічних підходів, які є основою для дослідження соціальної реінтеграції ветеранів гібридної війни.

Проаналізувавши наукові підходи: конструктивізму, системного та екосистемного, які є методологічним підґрунтям соціальної реінтеграції ветеранів гібридної війни, ми дійшли висновку, що важливо дане поняття розглядати з позиції соціальних аспектів соціальна реінтеграція визначається через залучення до виконання низки соціальних ролей та соціальних активностей, що включають сімейні взаємодії, взаємодії на роботі, у навчальних закладах, у громадських місцях та інше. Отже, за кожним виокремленим нами науково-методологічним підходом розкривається сутність досліджуваного процесу і визначаються напрями підтримки і допомоги ветеранам гібридної війни.

Downloads

Опубліковано

25.12.2023