СТРУКТУРНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІНТЕРАКТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ

Автор(и)

  • Маргарита Морозова Викладач кафедри романо-германської філології Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» https://orcid.org/0000-0002-7478-2530

Ключові слова:

іноземна мова, IT-сервіси в освіті, майбутні учителі

Анотація

У статті здійснено теоретико-методологічний аналіз поглядів науковців щодо виокремлення структурних компонентів інтерактивної компетентності майбутніх учителів іноземних мов. З’ясовано, що всі структурні компоненти перебувають у тісному взаємозв’язку.

Встановлено, що компоненти інтерактивної компетентності відображають розвиток суб’єкт-суб’єктної взаємодії викладача і майбутніх вчителів від постановки і прийняття цілей до їх реалізації в конкретних результатах на заняттях з іноземної мови.

Мета роботи. Здійснити теоретико-методологічний аналіз поглядів науковців щодо виокремлення структурних компонентів інтерактивної компетентності майбутніх учителів іноземних мов та запропонувати авторську характеристику її структурних складових.

Методологія. Методологічну основу статті становлять загальнонаукові методи, такі як: аналіз, синтез, зіставлення та узагальнення, які дозволили вивчити матеріал дослідження, дослідити наукові погляди вчених щодо визначення змістовної характеристики структурних складових інтерактивної компетентності майбутніх учителів іноземної мови та забезпечили можливість формулювання висновків.
Використання проблемно-хронологічного методу сприяло визначення ступеня дослідження проблеми. Конкретно-наукові методи допомогли опрацювати наукові, навчально-методичні та інші літературні джерела.

Наукова новизна. Запропонована авторська система упорядкування структурних компонентів інтерактивної компетентності, що перебувають у тісному взаємозв’язку.

Висновки. Структура будь-якого поняття – це не тільки компоненти із цілісними властивостями, що входять до неї, але і зв’язки між ними, тож усі важливі структурні компоненти інтерактивної компетентності (концептуально-цільовий, стимулюючо-мотиваційний, організаційно-змістовий, процесуально-діяльнісний, контрольно-регульований, результативно-оцінний) перебувають в закономірному взаємозв’язку та у своїй сукупності забезпечують певний результат процесу навчання. 

Downloads

Опубліковано

25.12.2023