СТВОРЕННЯ ЗДОРОВ'ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА В СУЧАСНОМУ ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Л. І. Лавріненко Кандидат історичних наук, доцент кафедри педагогіки та психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0002-2666-3924

Ключові слова:

здоров’я, здоров’язбережувальне середовище, дошкільнята, заклад дошкільної освіти

Анотація

Мета дослідження полягає в розкритті загальних підходів до створення здоро’язбережувального середовища, принципів та пріоритетів здоров’язбережувальної діяльності в сучасному закладі дошкільної освіти.

Методологія роботи розкриває методи, форми й засоби створення здоров’язбережувального середовища із застосуванням традиційних та інноваційних здоров’язбережувальних технологій у закладі дошкільної освіти з метою надання можливості сформувати в дошкільнят спеціальні знання, вміння й навички збереження й зміцнення свого здоров’я на довгі роки.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження визначається постановкою й комплексним розробленням актуальної теми, яка досі залишається недостатньо вивченою та базується на результатах експериментальної роботи в закладі дошкільної освіти № 2 санаторного типу туберкульозного профілю м. Прилуки Чернігівської області з проблеми «Створення здоров’язбережувального простору для формування культури здоров’я дітей дошкільного віку». В експериментальному закладі чітко визначені пріоритети здоров’язбереження і здоров’яформування: зміст навчання (програми, методичні рекомендації); оздоровчі технології та весь зміст освітньої роботи; простір навколо педагогічних
працівників (лікарі, психологи тощо).

У системі формування здорового способу життя в колективі закладу дошкільної освіти, виокремлюються такі напрями діяльності: 1. Створення здоров’язбережувального освітнього середовища. 2. Використання здоров’язбережувальних і здоров’яформуючих технологій у процесі навчання. 3. Освіта в галузі здоров’я.

Педагог має стати головною постаттю в формуванні культу здоров’я як свого, так і дошкільнят; бути зразком гармонійно розвиненої, соціально активної особистості, яка володіє знаннями в галузі культури здоров’я.

Важливо, і це підтверджено експериментально, формувати здоровий спосіб життя у такій послідовності: знання, усвідомлення, ставлення, упевненість у спроможності змінювати власну поведінку, навички та вміння, поведінка.

Висновки. Отже, однією з альтернативних форм вирішення проблеми збереження й зміцнення здоров’я вихованців у сучасному закладі дошкільної освіти є створення здоров’язбережувального середовища.

Біографія автора

Л. І. Лавріненко , Кандидат історичних наук, доцент кафедри педагогіки та психології Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського (Чернігів, Україна)




Downloads

Опубліковано

22.01.2024

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДОШКІЛЬНОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ