ФОРМУВАННЯ ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ ЯК СКЛАДОВА ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ: КОНТЕКСТ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА
Ключові слова:
естетичне виховання, естетичний смак, підготовка вчителів, інформаційне суспільство, діджиталізація освітиАнотація
Метою статті є теоретичне обґрунтування педагогічних умов формування естетичних смаків як важливої складової підготовки вчителів в умовах інформаційного суспільства. Методологія дослідження містить загальнонауковий діалектичний, системний, порівняльно-правовий, історичний, соціологічний, формально-логічний підходи, що дозволило розглядати естетичний смак як категорію, що формується за допомогою зовнішніх цілеспрямованих або стихійних інформаційних впливів, а відповідно потребує особливого педагогічного інструментарію для виховання. Наукова новизна полягає у тому, що вперше досліджується формування моральних та естетичних якостей здобувачів освіти в умовах швидкої комп’ютеризації, збільшення частки дистанційної освіти, зменшення живого спілкування з вчителем, стрімких потоках інформації тощо. Аналізуються підходи до підготовки вчителів до формування естетичного смаку в умовах діджиталізації, засобами дистанційної освіти. Проаналізовано Державний стандарт дошкільної освіти, Державний стандарт початкової загальної освіти, Державний стандарт вищої освіти за спеціальностями «Дошкільна освіта», «Професійна освіта», «Музичне мистецтво», «Психологія», «Соціологія», з вказаних документів визначені ті компетентності, які містять компоненту естетичного смаку.
Висновки: виходячи з розуміння формування естетичних смаків як складової системи формування цілісної особистості, виникає необхідність у комплексному підході до удосконалення усіх елементів цієї системи. Первинним важливим завданням є підготовка вчителів до роботи за новими стандартами та в умовах інформаційного суспільства. Мова йде не тільки про майбутніх вчителів, які зараз навчаються у закладах вищої освіти, але й про педагогів, які вже працюють. Зрозуміло, що система підвищення кваліфікації вчителів не здатна швидко здійснити перепідготовку, отже дієвими будуть програми самоосвіти. До перспектив подальших наукових пошуків можна віднести методологію формування естетичного смаку в умовах діджиталізації освіти, а також уточнення педагогічного інструментарію для формування професійного естетичного смаку в різних галузях освіти.