ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ЗДОРОВ’ЯРОЗВИВАЛЬНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ СТУДЕНТІВ

Автор(и)

Ключові слова:

інновація, технології, здоров’я, фітнес, студенти

Анотація

Мета роботи – обґрунтування ефективності застосування інноваційної здоров’ярозвивальної технології soft fitness у фізичному вихованні студентів.

Методологія. Для вирішення поставленої проблеми були використані такі методи дослідження: теоретичні (аналіз та узагальнення наукових літературних джерел і досвіду передової практики), що уможливлює з’ясувати сучасний стан теорії і практики організації освітнього процесу з фізичного виховання студентів закладів вищої освіти, систематизувати та узагальнити інформацію про досліджуваний об’єкт; емпіричні – методика САН для визначення самопочуття, активності, настрою студентів та методика стабілографії для визначення стану розвитку функції рівноваги; педагогічний експеримент проведено з метою перевірки ефективності застосування технології soft fitness у фізичному вихованні студентів; методи статистичної обробки даних для опрацювання результатів дослідження з метою їх якісного та кількісного аналізу та обґрунтованості висновків.

Наукова новизна полягає у тому, що вперше розроблено та впроваджено в освітній процес з фізичного виховання студентів інноваційну здоров’ярозвивальну технологію soft fitness та визначено її ефективність.

Висновки. Теоретичний аналіз наукової та методичної літератури дає підстави стверджувати, що сучасна система фізичного виховання в ЗВО потребує впровадження в освітній процес інноваційних здоров’ярозвивальних технологій для цілеспрямованого формування потреби молоді у здоровому і активному способі життя та мотивації їх до занять фізичними вправами з метою підвищення якості та тривалості життя в умовах нових викликів. У результаті аналізу анкетування визначено, що студентів мотивують до занять сучасні фітнес-технології. Цей висновок було покладено в основу розроблення та впровадження в освітній процес з фізичного виховання здоров’я-розвивальної технології soft fitness, яка поєднує вправи з базової аеробіки, пілатесу, стретчингу та тривимірних рухів і уможливлює ефективно та безпечно для здоров'я підвищити силу, витривалість та координацію. Завдяки дотримання принципів технології soft fitness студенти вчаться контролювати свої рухи, у них розвивається якість функції рівноваги та покращується емоційний фон. Для визначення самопочуття, активності та настрою студентів до застосування інноваційної здоров’ярозвивальної технології soft fitness та після шестимісячного періоду її впровадження було застосовано методику САН та виявлено, що в ЕГ показники самопочуття, активності, настрою статистично значимо збільшилися (р≤0,05).

З метою визначення якості функції рівноваги студентів застосовано стабілографічний тест Ромберга «Відкриті очі», «Закриті очі» та тест «Мішень». Реєструвався показник якості функції рівноваги у відсотках. Так, після впровадження інноваційної здоров’ярозвивальної технології soft fitness показник ЯФР у тесті «Відкриті очі» збільшився на 32,91% в ЕГ та на 7,35% у КГ, у тесті «Закриті очі» показник збільшився на 28,52% в ЕГ та на 5,58% у КГ, у тесті «Мішень» показник ЯФР збільшився на 30,15% в ЕГ та на 5,04% у КГ.

За отриманими статистично достовірними даними (р≤0,05) та їх динамікою, можна зробити висновок, що впровадження інноваційної здоров’ярозвивальної технології soft fitness значно впливає на розвиток якості функції рівноваги та покращує самопочуття, активність та настрій студентів, що свідчить про її ефективність.

Біографії авторів

Т. М. Жлобо, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент,
доцент кафедри педагогіки, психології та методики фізичного виховання,
Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

М. М. Трояновська, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент,
доцент кафедри, педагогіки, психології та методики фізичного виховання,
Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка,
(Чернігів, Україна)

В. О. Жлобо, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Аспірант кафедри педагогіки, психології та
методики фізичного виховання,
Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

Посилання

Anіkєєv D. M. (2012). Ruhova aktivnіst' u sposobі zhittya students'koї molodі [Physical activity in the lifestyle of student youth]. Avtoreferat. Nacіonal'nij unіversitet fіzichnogo vihovannya і sportu Ukraїni. 2012. 20 s.

Doskin V. A., Lavrent'eva N. A., Miroshnikov M. P., SHaraj V.B. (1973) Test differencirovannoj samoocenki funkcional'nogo sostoyaniya [Test of differentiated self-assessment of functional state]. Voprosy psihologii, № 6. S. 141–145.

Zhlobo T. M., Zhlobo V. O., Bajmler E. V., Chornorot O. A. (2021) Suchasnі fіtnes tekhnologії, yak zasіb pіdvishchennya ruhovoї aktivnostі molodі [Modern fitness technology as a means of increasing motor activity of young people]. The XXX International Science Conference «Interaction of society and science: problems and prospects», June 15 – 18, London, England. S. 324–327.

Kabachkova A. V. (2015). «Samochuvstvie-aktivnost'-nastroenie» studentov-pervokursnikov pri poseshchenii zanyatij po fizicheskomu vospitaniyu [«Feeling-activity-mood» of first-year students when attending physical education classes]. Teoriya i praktika fizicheskoj kul'tury. № 7. S. 29–31.

Nacіonal'na strategіya z ozdorovchoї ruhovoї aktivnostі v Ukraїnі na perіod do 2025 roku «Ruhova aktivnіst' – zdorovij sposіb zhittya – zdorova nacіya [National Strategy for Physical Activity in Ukraine until 2025 «Physical activity – a healthy lifestyle – a healthy nation.].

Nosko M. O., Garkusha S. V., Nosko Yu. M. (2020). Zdorov’yazberezhuval'nі tekhnologії: principi, formi ta metodi realіzacії [Health technologies: principles, forms and methods of implementation]. Vіsnik Nacіonal'nogo unіversitetu «Chernіgіvs'kij kolegіum» іmenі T.G. Shevchenka. Vip. 10 (166) / Nac. un-t «Chern. kolegіum» іm. T.G. Shevchenka ; golov. red. M. O. Nosko. Chernіgіv : NUCHK. C. 197–204.

Red'ko T. M. (2015). Problema zberezhennya zdorov’ya studentіv na suchasnomu etapі rozvitku sistemi vishchoї osvіti [The problem of maintaining the health of students at the present stage of development of the higher education system]. Vіsnik Chernіgіvs'kogo nacіonal'nogo pedagogіchnogo unіversitetu. Pedagogіchnі nauki. 124. 45–48.

Sliva S. S., Vojnov I. D., Pereyaslov G. A., Sliva A. S. (2011). Stabilograficheskaya ekspress-ocenka psihofiziologicheskogo sostoyaniya cheloveka [Stabilographic rapid assessment of the psychophysiological state of man]. Metodicheskie rekomendacii. Taganrog. ZAO «OKB «Ritm». 38 s.

Grasdalsmoen M, Eriksen H.R, Lønning K.J, Sivertsen B. (2020). Physical exercise, mental health problems, and suicide attempts in university students. BMC Psychiatry. 2020 Apr 16;20(1):175. DOI: 10.1186/s12888- 020-02583-3.

Griban G., Nosko M., Nosko Yu. Zhlobo T., Sirenko R., Semeniv, B., Dikhtiarenko Z., Zamrozevuch-Shadrina S., Khatko A., Rybchych I., Mozolev, O. (2021). Female students' motor skills development by means of Kangoo Jumps. International Journal of Human Movement and Sports Sciences, 9 (6), 1324-1343. doi: 10.13189/saj.2021.090629.

Downloads

Опубліковано

18.12.2023

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ