ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ФУНКЦІЙ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

Ключові слова:

професійна підготовка, фахівець, готельно-ресторанна справа, функції підготовки

Анотація

Визначено, що професійна підготовка майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи – це організований, безперервний і цілеспрямований процес формування і розвитку в здобувачів освіти необхідних для фахової діяльності професійних компетентностей, який здійснюється в закладах вищої освіти різних форм власності та спрямовується на здобуття майбутніми фахівцями кваліфікацій відповідно до освітньо-професійних програм освітніх рівнів «бакалавр» і «магістр» спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа. Здійснено коротку характеристику функцій професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанного господарства з урахуванням визначених підходів до професійної підготовки названих фахівців, серед яких: компетентнісно-діяльнісний (освітньо-розвиваюча, випереджально-прогностична, інтегративна функції), практико-орієнтований (адаптаційна, діагностико-коригуюча, проєктувально-моделююча функції), технологічний (технологічна, природоохоронна, безпеково-рекреаційна функції), індивідуально-особистісний (ціннісно-орієнтаційна, рефлексивно-мотивуюча та функція диференціації), культурологічний (світоглядно-громадянська, морально-етична, комунікативна функції).

Метою статті є дослідити та теоретично обґрунтувати функції професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи в закладах вищої освіти та їхню диверсифікацію в сучасних економічних умовах.

Методологія: У процесі здійснення теоретико-методичного дослідження з проблеми визначення й обґрунтування функцій професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи в закладах вищої освіти використано методи теоретичного (аналіз і синтез, ідеалізація, абстрагування, аналогія, екстраполяція, узагальнення, системний підхід, систематизація) та емпіричного дослідження (аналіз даних літературних джерел). Методи теоретичного та емпіричного дослідження використовували для осмислення суті поняття «функція», «диверсифікація»; вивчення та узагальнення їхніх характеристик; узагальнення основних тенденцій у підготовці фахівців із вищою освітою.

Наукова новизна полягає в дослідженні та теоретичному обґрунтуванні функцій професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи в закладах вищої освіти та їхню диверсифікацію в сучасних економічних умовах з урахуванням визначених нами підходів до професійної підготовки названих фахівців, серед яких: компетентнісно-діяльнісний, практико-орієнтований, технологічний, індивідуально-особистісний, культурологічний.

Висновки. Процес професійної підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи відбувається за допомогою визначених підходів на виконання виділених функцій, що й забезпечує його якість та збалансованість.

Біографія автора

В. Г. Бурак, Херсонський державний університет

Кандидат технічних наук, доцент,
доцент кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу,
Херсонський державний університет
(Херсон, Україна)

Посилання

Akademichnyi tlumachnyi slovnyk [Academic defining dictionary] (1970–1980). Retrieved from http://sum.in.ua/s/funkcija

Burak, V. H. (2020). Dosvid profesiinoi pidhotovky fakhivtsiv hotelno-restorannoho hospodarstva v zakladakh vyshchoi osvity [Experience of professional training of specialists in hotel and restaurant economy in higher education institutions]. Innovatsiina pedahohika – Innovative pedagogics, 29, 1, 88–92.

Hrushka, V. V. (2016). Osoblyvosti pidhotovky fakhivtsiv pidpryiemstv turystychnoi industrii (kompetentnisnyi pidkhid) [Features of training of specialists of the tourist industry enterprises (competence approach)]. Visnyk Dnipropetrovskoho universytetu imeni Alfreda Nobelia. Seriia «Pedahohika i psykholohiia». Pedahohichni nauky – Bulletin of Dnepropetrovsk Alfred Nobel University. Series «Pedagogics and Psychology». Pedagogical sciences,1 (11), 203–207.

Huba, A. V. (2008). Funktsii osvitnoho menedzhmentu: klasyfikatsiia ta zmist [Functions of educational management: classification and content]. Pedahohika, psykholohiia ta medyko-biolohchni problemy fizychnoho vykhovannia i sportu – Pedagogics, psychology and medical and biological problems of physical education and sports, 39–44.

Lynovytska, O. (2014). Osnovni funktsii osvity [ Main functions of education]. Visnyk Instytutu rozvytku dytyny. Ser. : Filosofiia, pedahohika, psykholohiia – Bulletin of Child Development Institute: Philosophy, pedagogy, psychology, 36, 44-50.

Nedielkova, O. H., Pokydko, O. A. (2018). Sotsialni funktsii osvity ta osoblyvosti yikh realizatsii v zahalnoosvitnikh navchalnykh zakladakh [Social functions of education and features of their implementation in secondary schools]. Tavriiskyi visnyk osvity – Taurian Bulletin of Education, 4, 11–16.

Tymeichuk, A. M. (2018) Pidhotovka maibutnikh mahistriv z turyzmoznavstva do proektnoi profesiinoi diialnosti [Training of future masters in tourism for project professional activity]: Candidate’s thesis. Vinnytsia, Ukraine.

Hrynchyshyn D. H. (Ed.) (1999). Tlumachnyi slovnyk ukrainskoi movy [Defining dictionary of Ukrainian language]. Kyiv, Ukraine : Osvita.

Khyzhniak, L. M. (2007). Derzhavna osvitnia polityka v umovakh hlobalizatsii: poshuky optymalnoi modeli [State educational policy in the context of globalization: search for the optimal model]. Derzhavne budivnytstvo – State building, 1 (2). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/DeBu_2007_1%282%29__4

Tsiupryk, A. Ya. (2016). Providni funktsii samostiinoi diialnosti studentiv VNZ u konteksti zminy osvitnikh paradyhm [Leading functions of independent activity of university students in the context of changing educational paradigms]. Pedahohika formuvannia tvorchoi osobystosti u vyshchii i zahalnoosvitnii shkolakh – Pedagogics of creative personality formation in higher and general educational schools, 51 (104), 541–549.

Shanskova, T. I. (2014). Osoblyvosti suchasnoi profesiinoi pidhotovky fakhivtsiv humanitarnoho profiliu v umovakh druhoi vyshchoi osvity v Ukraini [Features of modern professional training of humanitarian specialists in conditions of the second higher education in Ukraine]. Science and Education a New Dimension. Pedagogics and Psychology, II (8), 16, 131–135.

Iarmonova, I. O. Sotsialni funktsii osvity ta osoblyvosti yikh realizatsii v zakladu profesiinoi (profesiino-tekhnichnoi) osvity [Social functions of education and features of their implementation in the institution of professional (vocational) education]. Retrieved from https://vseosvita.ua/library/socialni-funkcii-osviti-ta-osoblivosti-ih-realizacii-v-zakladu-profesijnoi-profesijno-tehnicnoi-osviti-184882.html

Downloads

Опубліковано

27.12.2023

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ