КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ В СФЕРІ ОСВІТИ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В КОНТЕКСТІ РЕКОМЕНДАЦІЙ ЄЕК ООН

Автор(и)

  • Г. О. Цигура Кандидат сільськогосподарських наук, доцент, докторант кафедри педагогіки, психології та методики фізичного виховання Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0002-2998-7537

Ключові слова:

освіта для сталого розвитку, компетентності, майбутні фахівці фізичної культури і спорту

Анотація

Мета роботи: висвітлити зміст компетентностей майбутнього фахівця фізичної культури і спорту у сфері освіти для сталого розвитку, відповідно до рекомендацій експертної групи ЄЕК ООН, і проаналізувати можливість їх формування за умов сучасної системи освіти в Україні.

Методологія. Роботу виконано на основі компетентнісного підходу до підготовки випускника закладу загальної середньої освіти та професійної підготовки майбутнього фахівця фізичної культури і спорту; цілісного підходу до реалізації освітньої діяльності з питань сталого розвитку. Використано загальнологічні методи аналізу, систематизації й узагальнення інформації.

Наукова новизна. Вперше зміст компетентностей у сфері освіти для сталого розвитку, запропонований експертною групою ЄЕК ООН для підготовки працівників освіти, адаптовано до підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту.

Висновки. Європейська концепція освіти для сталого розвитку не знайшла широкої підтримки в освітніх колах України. В законі України «Про освіту» метою освіти визнано підвищення освітнього рівня громадян задля забезпечення сталого розвитку України та її європейського вибору. Сучасна система освіти України орієнтована на концепцію Нової української школи (НУШ). Ідеї та основні підходи сталого розвитку є складовою частиною концепції НУШ. Проте вона передбачає значно менший масштаб, ніж концепція Освіти для сталого розвитку, і спрямована тільки на формальну освіту молоді.

Компетентності у сфері освіти для сталого розвитку, запропоновані ЄЕК ООН для підготовки працівників освіти, мають 39 позицій. Ці компетентності можна наповнити відповідним змістом для підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту до освітньої діяльності з питань сталого розвитку. На даному етапі розвитку системи освіти в Україні, наведені компетентності не можуть бути сформовані у повному обсязі внаслідок недостатньої підтримки освіти для сталого розвитку в нашій країні.

Перспективою подальших досліджень є виокремлення й обґрунтування компетентностей майбутніх фахівців фізичної культури і спорту у сфері освіти для сталого розвитку з позицій концепції Нової української школи та стандартів вищої освіти України.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ