ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ ПСИХОМОТОРИКИ СТУДЕНТІВ ВІДПОВІДНО ДО НОРМАТИВНИХ ТАБЛИЦЬ

Автор(и)

  • Р. С. Яготін Кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри фізичної культури та спорту Одеської національної академії харчових технологій (Одеса, Україна) https://orcid.org/0000-0002-8342-5156
  • Т. В. Дегтяренко октор медичних наук, професор, професор кафедри біології і охорони здоров’я Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського (Одеса, Україна) https://orcid.org/0000-0003-4462-8863

Ключові слова:

психомоторика, фізичне виховання, нормативні таблиці, студенти

Анотація

Авторами розроблено нормативні таблиці, які оцінюють стан психомоторні якості студентської молоді і представлено шляхи їх впровадження на заняттях з фізичного виховання. Мета роботи. Розробити та представити нормативні таблиці, що характеризують психомоторні якості студентської молоді в контексті запровадження індивідуалізованої оцінки їх психофізичного стану.

Методологія. Реалізація індивідуалізованої оцінки фізичного і психофізіологічного стану студентської молоді передбачає диференціальну діагностику розвитку психомоторних здібностей. Концептуально дослідження стану психомоторики містить такі основні складові: визначення індивідуально-типологічних властивостей нервової системи і певних нейродинамічних функцій, оцінку перцептивно-когнітивних функцій, здібностей до швидкодії, витривалості та координованості; виявлення особистісних якостей відносно ефективного самоконтролю руховою діяльністю, рівня вольового зусилля та психомоторної надійності. Принципові положення теорії оцінок дозволяють сформулювати поетапність визначення стану психомоторики та алгоритм конструювання нормативних таблиць, що мають бути придатними для використання у студентської молоді.

Наукова новизна полягає у розробці нормативних таблиць придатних для оцінки психомоторних якостей студентів на заняттях з фізичного виховання, що дозволяє реалізувати індивідуалізований підхід до визначення їх психосоматичного стану.

Висновки. Розробка та впровадження в практику роботу викладачів ЗВО нормативних таблиць, що характеризують психомоторні якості студентської молоді може бути використано для визначення адаптивних можливостей організму в умовах негативного впливу зовнішніх та внутрішніх чинників. Визначення індивідуалізованого особливостей стану психомоторики може бути застосовано для прогнозування можливих психофізіологічних відхилень у студентів різних спеціальностей.

Перспективним напрямом подальших досліджень цієї проблематики вбачаємо у широкому впроваджені в освітній процес з фізичного виховання розроблених нормативних таблиць, які оцінюють стан психомоторики у студентів різних спеціальностей як важливішої складової їх психосоматичного здоров’я.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ