ВИЩА ОСВІТА ДАНІЇ: ПРАКТИКО-ЗОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД

Автор(и)

  • М. В. Граб Аспірант, викладач Гуманітарно-педагогічного коледжу Мукачівського державного університету (Мукачево, Україна) https://orcid.org/0000-0001-8462-8222

Ключові слова:

Данія, освітня система, фахова підготовка, практико-зорієнтований підхід

Анотація

Останнім часом в Україні спостерігається тяжіння до вивчення досвіду освітніх систем європейських країн. Данія – одна з найбільш економічно розвинутих держав світу з ефективною системою освіти та соціального захисту населення, яка пройшла певний шлях свого історичного становлення під впливом внутрішніх та зовнішніх чинників.

Мета роботи – проаналізувати особливості вищої освіти в Данії та розкрити її практико-зорієнтований підхід.

Методологія. У процесі написання статті використовувався комплекс методів дослідження: теоретичних (аналіз і синтез, порівняння, систематизація) та емпіричних (аналіз нормативних документів і продуктів діяльності).

Наукова новизна. Автором закцентовано увагу на доцільності та ефективності використання практико-зорієнтованого підходу фахової підготовки майбутніх педагогів Королівства Данії до вітчизняного освітнього середовища. З’ясовано, що система вищої освіти Данії визначається як бінарна, оскільки включає університетський та не університетський сектори: заклади вищою освіти поділяються на три типи (університети, вищі професійні училища та коледжі) і домінує в них не теоретична підготовка майбутніх фахівців, а практико-зорієнтований підхід. Вища освіта безпосередньо фінансується державою, проте закладам дозволено надавати платні додаткові освітні послуги. Аналіз джерел з проблеми дослідження дає підстави стверджувати, що данські студенти в процесі свого навчання вирізняються надзвичайною активністю і спрямованістю, оскільки крім відвідування традиційних лекцій, приймають участь у відкритих дискусіях зі своїми викладачами та однокурсниками, займаються проектною роботою.

Висновки. Система вищої освіти Данії має потужний рівень розвитку і посідає високе місце за низкою показників серед країн Європи і світу. Дослідження відповідної теми дало змогу визначити основні ознаки практичної спрямованості підготовки майбутніх фахівців, зокрема педагогів, які можуть бути ефективно впроваджені у вітчизняну освітню систему.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024