ПЕДАГОГІЧНІ ІДЕЇ С. Х. ЧАВДАРОВА І НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА

Автор(и)

  • О. К. Проніков Доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри педагогіки, психології та методики фізичного виховання Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0001-5329-635X

Ключові слова:

С. Х. Чавдаров, освітній процес, здобувачі освіти, нова українська школа

Анотація

Стаття присвячена аналізу наукової діяльності старійшини українських педагогів, доктора педагогічних наук, професора, член-кореспондента АПН РРСФР Сави Христофоровича Чавдарова, який у 20-50-х рр. ХХ століття заклав підвалини змісту вітчизняної початкової освіти. Мета і завдання роботи – схарактеризувати й окреслити педагогічні погляди С. Х. Чавдарова на розвиток початкової школи в Україні та їх актуальність для Нової української школи. Методологічну основу дослідження становлять: закони і категорії наукового пізнання; об’єктивний історичний підхід до аналізу педагогічних процесів розвитку освіти і педагогічних поглядів С.Х.Чавдарова; взаємозумовленість соціально-педагогічних явищ, необхідність їх вивчення в конкретних історичних умовах; положення нормативно-законодавчої бази України; історико-педагогічні дослідження відомих українських учених, у яких аналізуються питання теорії та історії розвитку вітчизняної педагогічної думки; архівні джерела.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у визначені й систематизації педагогічних поглядів С. Х. Чавдарова, які вплинули на формування змісту Концептуальних засад розвитку середньої освіти «Нова українська школа». Акцентовано увагу, що вони визначають сучасні підходи в освітньому процесі до здобувачів освіти початкової школи та були сформульовані з урахуванням накопиченого вітчизняного та світового педагогічного досвіду. Зроблено висновок, що С. Х. Чавдаров бачив і помічав нове, прогресивне в педагогіці та педагогічній практиці. Він формулював наукову проблему, залучаючи до її розв’язання колег й став знаковою постаттю у вітчизняній педагогічній науці. Актуальність його педагогічних ідей та поглядів на зміст освітнього процесу в початковій школі підтверджено в Концептуальних засадах розвитку середньої освіти «Нова українська школа».

Downloads

Опубліковано

22.01.2024