ЗНАЧУЩІСТЬ АДАПТИВНОСТІ МУЗЕЙНОЇ ПЕДАГОГІКИ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ

Автор(и)

  • Н. О. Терентьєва Доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри педагогіки, психології та методики фізичного виховання Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0002-3238-1608

Ключові слова:

музейна педагогіка, засоби музейної педагогіки, музейний педагог, віртуальні екскурсії, музейно-освітня та культурно-соціальна діяльність

Анотація

Метою статті визначено окреслення потенціалу засобів музейної педагогіки (музейно-освітньої та культурно-соціальної діяльності) для підвищення якості підготовки високопрофесійних фахівців для різних сфер господарства, зокрема й освітньої. Методологічну основу становлять такі підходи: акмеологічний, діяльнісний, культурологічний, історико-цивілізаційний; принципи: інтеграції освіти і культури, взаємозв’язок теорії і практики, єдності історичного і логічного, детермінізму; та методи: теоретичні (загальнонаукові – аналіз, синтез, порівняння, узагальнення) та експериментальні (спостереження, екскурсії). Наукова новизна статті полягає в окресленні потенційних можливостей засобів музейної педагогіки та їх адаптивних можливостей до умов, в яких опиняються люди сучасного нестабільного суспільства.

Зазначено, що ХХІ століття як століття зміни ідеологічних пріоритетів передбачає, окрім їх заперечення, збереження історико-культурних цінностей. Особливу роль в цьому процесі відіграють музейні комплекси як соціально-культурні центри. Наголошено на особливостях діяльності музейного педагога та потенційних можливостях регіональних музейних комплексів та віртуальних екскурсій.

Зроблено такі висновки: музейні комплекси як соціально-культурні центри є складовою територіальних громад, їх діяльність сприяє збереженню історичної пам’яті та культурного надбання нації; музейно-освітня комунікація є провідною функцією та компетентністю музейного педагога; зростає роль віртуальних екскурсій музейними комплексами у побудові освітнього процесу та підвищенні якості майбутніх підготовки фахівців; засоби музейної педагогіки не втратили своєї значущості та потенційних можливостей доцільного застосування для підвищення якості і ефективності освітнього процесу підготовки кадрів вищої кваліфікації. Перспективами подальших досліджень вбачаємо окреслення потенціалу регіональних музейних комплексів для підвищення якості освітнього процесу й професійної підготовки фахівців та окреслення можливостей засобів музейної педагогіки в умовах діджиталізації освітнього простору.

Downloads

Опубліковано

22.01.2024