ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ УРОКІВ ІНФОРМАТИКИ ДЛЯ УЧНІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

  • Н. М. Кушнарьова Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0002-7588-7967
  • М. В. Гуляй Комунальний заклад «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр»

Ключові слова:

інклюзивна освіта, учні з особливими освітніми потребами, уроки інформатики, інформаційні технології

Анотація

У статті представлено та проаналізовано особливості проведення уроків інформатики для учнів з особливими освітніми потребами. Зазначено, що створення гнучкого адаптивного освітнього середовища надає додаткові можливості для організації навчального процесу, сприяє удосконаленню інформаційної грамотності учнів з особливими освітніми потребами та реалізації їх навчальних можливостей. Актуальність статті зумовлена необхідністю пошуку методів, форм і засобів навчання, що забезпечують сприятливі умови формування інформатичних компетентностей учнів з особливими освітніми потребами.

Мета статті полягає у висвітленні особливостей проведення уроків інформатики для учнів з особливими освітніми потребами.

Методологія дослідження включає матеріалістичні теорії пізнання, згідно з якими пізнання об’єктивної реальності є процесом творчого відображення її в свідомості людини; діалектичне вчення про діяльність, сутність особистості з особливими освітніми потребами; вплив навчальної діяльності на розумовий розвиток особистості з особливими освітніми потребами та підвищення її творчого потенціалу.

Наукова новизна полягає в первинному обґрунтуванні дидактичних умов та методів проведення уроків інформатики для учнів з особливими освітніми потребам; розроблено технологію застосування засобів навчання при організації відповідних занять в умовах інклюзивної освіти.

Висновки. Досліджено форми навчання учнів з особливими освітніми потребами, дидактичні принципи планування і організації уроку в класах з інклюзивною формою навчання, визначено етапи уроку. Виявлено особливості проведення уроків інформатики для учнів з особливими освітніми потребами, визначено роль корекційних завдань з метою підвищення активізації та результативності навчального процесу. Відмічені деякі важливі вимоги до уроку інформатики в класах з інклюзивною формою навчання.

Біографії авторів

Н. М. Кушнарьова, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри технологічної освіти та інформатики
Національного університету «Чернігівський колегіум»
імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

М. В. Гуляй, Комунальний заклад «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр»

Учитель трудового навчання
Комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр»
(Чернігів, Україна)

Посилання

Bovkush, K. P. (2019). Hotovnist pedahoha do inkliuzyvnoi osvity. [Readiness of teacher is to inclusive education]. Pedahohichni nauky: teoriia, istoriia, innovatsiini tekhnolohii – Pedagogical sciences : theory, history, innovative technologies. 2019. 4 (48). 3–9.

Kolupaieva, A. A. (2018). Dity z osoblyvymy osvitnimy potrebamy ta orhanizatsiia yikh navchannia. Vydannia dopovnene ta pereroblene : nauk.-metod. рosib [To put with the special educational necessities and organization of their studies. The edition is supplemented and revised: scientific method. way]. Kyiv: Scientific World.

Downloads

Опубліковано

12.01.2024

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДОШКІЛЬНОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ