АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИВЧЕННЯ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА МЕТРОЛОГІЇ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ СПЕЦІАЛІСТІВ З АВТОСПРАВИ

Автор(и)

Ключові слова:

стандартизація, метрологія, вивчення, методика викладання, автосправа

Анотація

У статті досліджуються окремі питання вдосконалення методики викладання дисципліни «Стандартизація, управління якістю і сертифікація» при підготовці майбутніх фахівців з автосправи. Визначаються недоліки як у змісті підготовки, так і в організаційних питаннях навчального процесу: рівень дидактичного і матеріального забезпечення, недостатня реалізація сучасних методичних підходів на заняттях, вивчення загальних теоретичних питань часто не підкріплюється актуальними прикладами з галузі автосправи. Розкриваються можливі шляхи усунення вищезазначених недоліків, наводяться конкретні приклади використання міжпредметних зв’язків. Зважаючи на входження України в європейський економічний простір, наголошується на важливості опрацювання викладачем найсучаснішої інформації в галузі автоіндустрії та змін нормативно-правових актів.

Метою роботи є визначення актуальних напрямів удосконалення вивчення Стандартизації, управління якістю і сертифікації при підготовці спеціалістів з автосправи.

Методологія дослідження ґрунтується на системному, особистісно-орієнтованому, компетентнісному підходах. Також використовуються аналіз, систематизація, порівняння та узагальнення.

Наукова новизна: проаналізовано особливості вивчення, визначено та обґрунтовано шляхи підвищення ефективності викладання Стандартизації, управління якістю і сертифікації при підготовці спеціалістів з автосправи.

Висновки. Інформатизація освітньої галузі, насичення навчального процессу сучасними інформаційними засобами, суттєве збільшення обсягу інформації з основ стандартизації та метрології зумовлює потребу нової оцінки проблеми забезпечення навчального процесу. Знання про основи метрологічного забезпечення, ознайомлення із методами та засобами метрології, які дозволяють перевірити істинність інформації метрологічними засобами, в подальшому необхідні майбутнім спеціалістам з автосправи при вивченні профільних дисциплін, курсового та дипломного проектування.

В умовах дистанційного навчання і недостатнього матеріального забезпечення використання комп’ютерного моделювання на заняттях зі Стандартизації, управління якістю і сертифікації є потужним методичним засобом проведення досліджень та експериментів.

Важливим аспектом є перегляд змісту навчального матеріалу дисципліни з урахуванням постійного оновлення нормативно-правової бази метрологічної та автомобільної галузей та підвищення зв’язку теоретичного матеріалу з практичними прикладами використання у відповідній галузі.

Біографії авторів

Н. О. Бондар, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент,
доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін та креслення
Національного університету «Чернігівський колегіум»
імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

В. С. Люлька, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент,
завідувач кафедри загальнотехнічних дисциплін та креслення
Національного університету «Чернігівський колегіум»
імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

Посилання

Korets, M. S. (2019). Metodyka vykladannia tekhnichnykh navchalnykh dystsyplin [Methods of teaching technical disciplines]. Kyiv, Ukraine : National Teacher’s Training University named after M. P. Drahomanov.

Limanska, O. L. (2016). Zastosuvannia virtualnykh vymiriuvalnykh pryladiv i kompleksiv dlia udoskonalennia ta optymizatsii roboty naukovo-doslidnykh, metrolohichnykh i vymiriuvalnykh laboratorii [Virtual measuring devices and complexes as main means to improve and to optimize work of scientific, research, metrological and measuring laboratories]. Systemy ozbroiennia i viiskova tekhnika – Systems of Arms and Military Equipment, Vol. 4, 33–37. Retrieved from : http://nbuv.gov.ua/UJRN/soivt_2016_4_9.

Downloads

Опубліковано

16.01.2024

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ