РОЗВИТОК ТВОРЧОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТІВ ПРИ ВИВЧЕННІ ТЕХНОЛОГІЙ

Автор(и)

Ключові слова:

творчість, творча активність, самостійна діяльність

Анотація

Згідно Концепції технологічної освіти учнів загальноосвітніх навчальних закладів (автори О. Коберник та В. Сидоренко), шлях до високої технологічної культури, на думку авторів, лежить через ефективну технологічну освіту [1].

Технологічна освіта підростаючого покоління на порозі третього тисячоліття, акцентують розробники Концепції, стала необхідною складовою загальної середньої освіти, необхідною умовою цілісного й гармонійного розвитку особистості. Автори зазначають що високий рівень освіченості може бути досягнутий тільки за умови високого рівня мотивації особистості. Тому технологічна освіта передбачає перехід від предметного до проблемно орієнтованого навчання. Проаналізувавши основні положення даного документу ми дійшли висновку, що і майбутніх учителів технологій на етапі підготовки до професійної діяльності, а саме при вивченні предметів технологічного напрямку, необхідно готувати в сучасній парадигмі технологічної освіти. Зокрема слід стимулювати їх творчу активність, використовуючи проблемне навчання та його різновид – проектну діяльність. Також ми зазначили, що необхідно звернути увагу на такий вид діяльності студентів, як самостійна робота. По-перше сучасні навчальні програми передбачають значну кількість часу, що відводиться на вивчення предмету, саме на самостійну роботу. По-друге самостійна діяльність в поєднанні з проблемним навчанням є потужним стимулюючим засобом для творчої активності студентів, формуванню їх фахових компетенцій, джерелом для розвитку здібностей.

Мета роботи – розкрити сутність поняття «творчість», «творча активність», аргументувати необхідність її стимулювання при фаховій підготовці студентів, проаналізувати шляхи розвитку творчої активності, як важливий чинник формування фахових компетентностей студентів у системі вищої освіти.

Методологія. Систематизація й теоретичне осмислення наукових публікацій, аналіз наукової та навчальної літератури, інтернет-джерел, розкриття основних дефініцій досліджуваної проблеми, узагальнення та уточнення ідей науковців.

Наукова новизна. Полягає у приділенні підвищеної уваги до творчої активності студентів на заняттях технологічного напрямку, впровадження ролі самостійної та проектної діяльності як одного з характерних чинників, що впливають на формування оптимальних умов для розвитку здібностей та формування фахових компетентностей майбутнього фахівця при навчанні в закладах вищої освіти.

Висновки. При написанні нашої роботи ми дійшли висновку, що навчальний процес можна розуміти як вид пізнання, чи діяльність студентів, яка значною мірою може бути організована та інтерпретована як творча діяльність. Розкриваючи рівні активності особистості (репродуктивно-наслідувальний, пошуково-виконавський і рівень творчої активності), ми прийшли до висновку, що вони повинні бути обов’язково враховані при організації навчальної діяльності та орієнтувати викладача до індивідуального підходу при роботі з студентами. Оптимальними методами стимулювання творчої активності є методи, що дозволяють активізувати навчальну діяльність студентів і здійснювати інтенсифікацію навчального процесу. Ми виділили самостійну роботу студентів яка є дієвим засобом розвитку творчої активності учнів. Проаналізували теоретичні основи сутності самостійної роботи та її види. Найкраще з нашої точки зору для реалізації творчого потенціалу студентів слугують саме творчі самостійні роботи (проекти), або проектне навчання. Метод проектів, як найкраще стимулює творчу активність студентів на заняттях з дисциплін технологічного напрямку. Крім того, результатом включення студентів у процес творчості можуть бути і новоутворення особистості, їх творчі здібності, та сформовані фахові компетентності.

Біографії авторів

Є. М. Говоров, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук,
старший викладач кафедри технологічної освіти та інформатики
Національного університету
«Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

О. М. Шульга, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Старший викладач кафедри технологічної освіти та інформатики
Національного університету
«Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

Посилання

Kontseptsiia tekhnolohichnoi osvity uchniv zahalnoosvitnikh navchalnykh zakladiv Ukrainy [The concept of technological education of students of secondary schools of Ukraine]. Retrieved from : http://www.rer.ptosvita.org.

Kucher, U. V. Rozvytok tvorchoho potentsialu studentiv [Development of creative potential of students] Retrieved from : http://tme.umo.edu.ua/docs/Dod/2_2010/kucher.pdf

Proektne navchannia: korotko pro holovne [Project training: briefly about the main thing] Retrieved from : https://nus.org.ua/view/proektne-navchannya-korotko-pro-golovne/.

Profesiina pidhotovka maibutnoho vykladacha yak faktor formuvannia yoho tvorchoho potentsialu [Professional training of the future teacher as a factor of formation his creative potential]. Retrieved from :http://bit.ly/stpXAg.

Polozhennia pro orhanizatsiiu osvitnoho protsesu v Natsionalnomu universyteti «Chernihivskyi kolehium» imeni T. H. Shevchenka [Regulations on the organization of the educational process at the T. G. Shevchenko National University «Chrnihiv Collegium»]. Retrieved from: https://drive.google.com/file/d/1trqn0NG5l79caOb5mOe94RZJMt6WmpVf/view

Downloads

Опубліковано

17.01.2024

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ