НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО КОМПОНЕНТІВ ВИКОНАВСЬКИХ НАВИЧОК ГРИ НА ФОРТЕПІАНО УЧНІВ ДИТЯЧИХ МУЗИЧНИХ ТА СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ШКІЛ

Автор(и)

  • С. Р. Лисюк Заслужений працівник культури України, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри загального та спеціалізованого фортепіано, Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової. (Одеса, Україна) https://orcid.org/0000-0001-8566-484X
  • Є. Л. Лисюк Заслужений працівник культури України, доцент кафедри спеціального фортепіано, Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової. (Одеса, Україна) https://orcid.org/0000-0002-1861-1868

Ключові слова:

виконавські навички, гра на фортепіано, учні, дитячі музичні та спеціалізовані школи, компоненти виконавських навичок

Анотація

У статті аналізуються наукові підходи сучасних науковців, які досліджують виконавські навички гри на фортепіано учнів дитячих музичних та спеціалізованих шкіл на основі застосування комплексного підходу. Компоненти виконавських навичок гри на фортепіано мають відповідати особливостям навчальної інструментальної діяльності учнів дитячих музичних шкіл: психологічним, інтелектуальним, пізнавальним та операційним і технічним. Дослідження компонентів виконавських навичок гри на фортепіано базується на навчальній інструментальній діяльності. Виконавські навички гри на фортепіано на комплексній основі поєднують рухові, мисленнєві, сенсорні, перцептивні операції.

Мета статті – проаналізувати наукові підходи до компонентів виконавських навичок гри на фортепіано учнів дитячих музичних та спеціалізованих шкіл.

Методологія базується на загальних принципах та базових сучасних положеннях педагогічної науки і відображає взаємозв’язок методологічних підходів до вивчення наукових підходів вітчизняних та зарубіжних вчених на проблему формування виконавських навичок гри на фортепіано учнів дитячих музичних та спеціалізованих шкіл.

Наукова новизна: охарактеризовано наукові підходи до компонентів виконавських навичок гри на фортепіано учнів дитячих музичних та спеціалізованих шкіл.

Висновки. 1. Процес формування виконавських навичок гри на фортепіано в учнів дитячих музичних та спеціалізованих шкіл – освітня діяльність у процесі фортепіанної підготовки на засадах жанрового підходу. 2. Формування виконавських навичок гри на фортепіано учнів дитячих музичних шкіл необхідна складова здійснення ефективної виконавської діяльності. 3. Формування виконавських навичок гри на фортепіано неможливе без планомірного та систематичного мистецького вправляння. 4. Компонентами процесу формування виконавських навичок гри на фортепіано учнів дитячих музичних шкіл є мотиваційно-пізнавальний, тренувально-операційний і творчо-результативний. 5. Мотиви забезпечують позитивний емоційний супровід для актуалізації процесу формування виконавських навичок.

Downloads

Опубліковано

06.03.2024

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ