ПРОФЕСІЙНІ КОМПОНЕНТИ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНІХ ФІТНЕС-ТРЕНЕРІВ

Автор(и)

  • К. В. Максимова Старший викладач кафедри української та іноземних мов, Харківська державна академія фізичної культури (Харків, Україна) https://orcid.org/0000-0001-6556-1659

Ключові слова:

професійна культура, майбутні фітнес-тренери, професійні компоненти особистості майбутніх фітнес-тренерів, вища професійна освіта, професійна свідомість

Анотація

У статті проаналізовано сутність професійних компонентів особистості майбутніх фітнес-тренерів у процесі здобуття вищої професійної освіти. Розглядається поняття «професійна культура» як якісний показник здобутої вищої професійної освіти майбутніх фітнес-теренів, як таких фахівців, які мають оволодіти спеціальними знаннями, вміннями та навичками у своїй фітнес-галузі, а також вміннями виявляти високий рівень їх професійної компетенції відповідно до глобальних викликів сьогодення у сучасній фітнес-індустрії. Зазначається, що проблема визначення та розвитку професійної культури майбутніх фахівців, зокрема, майбутніх фітнес-тренерів, постає актуальним питанням у галузі сучасної педагогіки, а професійні компоненти особистості, що входять до її складу, залишаються ще на стадії визначення.

Установлено, що професійна культура забезпечує необхідний рівень виконання професійних функцій та можливість подальшого самовдосконалення майбутніх фітнестренерів. Вона виявляється через єдність їхніх особистісних та професійних якостей, а також через ступінь володіння ними досягненнями й фаховими компетенціями, соціальнопрофесійною мобільністю, що сприяє соціальному й духовному розвитку за умов входження до загальноєвропейського освітнього простору.

Метою дослідження є встановлення та аналіз сутності професійних компонентів особистості майбутніх фітнес-тренерів, які є невід’ємною складовою їх професійної культури.

Методологією наукового дослідження є аналіз науково-педагогічної літератури, педагогічне спостереження та загальнологічні методи і прийоми дослідження.

Науковою новизною є розкриття сутності кожного професійного компоненту особистості майбутніх фітнес-тренерів з обґрунтуванням важливості розвитку кожного з них.

Висновки статті полягають у доведенні необхідності формування кожного з цих професійних компонентів особистості з метою розвитку професійної культури майбутніх фітнес-тренерів у процесі здобуття вищої професійної освіти.

Downloads

Опубліковано

06.03.2024

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ