СУТНІСТЬ І СТРУКТУРА ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ДО ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Г. О. Цигура Кандидат сільськогосподарських наук, доцент, докторант кафедри педагогіки, психології та методики фізичного виховання, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0002-2998-7537

Ключові слова:

освіта для сталого розвитку, майбутні фахівці фізичної культури і спорту, готовність, структурні компоненти готовності

Анотація

Мета роботи: визначити сутність й обґрунтувати структурні компоненти готовності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту до освітньої діяльності для/в інтересах сталого розвитку.

Методологія. Роботу виконано на основі системного, культурологічного, аксіологічного, компетентнісного та цілісного підходів до готовності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту до освітньої діяльності для/в інтересах сталого розвитку. Використано загальнологічні методи аналізу, систематизації й узагальнення інформації.

Наукова новизна. Вперше визначено сутність готовності майбутніх фахівців фізичної культури і спорту до освітньої діяльності для/в інтересах сталого розвитку та охарактеризовано її компоненти.

Висновки. Готовність майбутнього фахівця фізичної культури і спорту до освітньої діяльності для/в інтересах сталого розвитку – це сформована інтегративна професійно-особистісна якість, що об’єднує в собі цінності сталого розвитку, інтерес і мотиви, набуті знання та сформовані вміння й навички до освітньої діяльності для сталого розвитку. Вона мітить такі взаємопов’язані компоненти, як: мотиваційноціннісний, який спрямовано на формування розуміння важливості й невідворотності подальшого розвитку людства шляхом сталого розвитку, усвідомлення значення освіти для сталого розвитку, бачення і розуміння своєї місії як фахівця фізичної культури і спорту під час впровадження освіти для сталого розвитку; когнітивний, який спрямований на формування системи знань в галузі сталого розвитку, бачення способів і результатів інтеграції положень сталого розвитку у навчально-тренувальний процес з фізичної культури; уміння презентувати інформацію зі сталого розвитку, поєднуючи її як з професійною діяльністю фахівця фізичної культури і спорту, встановлюючи міжпредметні зв’язки і сприяючи системному мисленню, так і з особистою діяльністю окремого індивіда; діяльнісний, що передбачає наявність комплексу вмінь та навичок застосовувати набуті знання в галузі освіти для сталого розвитку у професійній діяльності та рефлексивний, який передбачає здатність оцінювати свої досягнення, коригувати і вдосконалювати свою діяльність в напрямі освітньої діяльності для сталого розвитку.

Downloads

Опубліковано

06.03.2024

Номер

Розділ

ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ