СУБ’ЄКТИВНЕ УЯВЛЕННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ПРО ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖЕННЯ

Автор(и)

  • І. М. Ващенко Кандидат історичних наук, доцент, Завідувач кафедри фізичного виховання та хореографії Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0003-0236-2753
  • Т. В. Рапацька Аспірант кафедри фізичного виховання та хореографії Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0003-2674-5281
  • В. В. Порядіна Аспірант кафедри фізичного виховання та хореографії Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0002-9346-3383
  • І. А. Сичова Викладач кафедри фізичного виховання та хореографії Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Чернігів, Україна) https://orcid.org/0000-0003-3055-1703

Ключові слова:

суб’єктивне уявлення, студентська молодь, здоров’язбереження

Анотація

У статті обґрунтовано, що здоров’я людини залежить не тільки від фізіологічних чинників, соціального середовища, інфраструктури, теоретичних знань, ефективного педагогічного впливу, але й від особистісного уявлення про здоровий спосіб життя.

Мета роботи – вивчити структуру і зміст суб’єктивних уявлень майбутніх педагогів про здоров’язбереження.

Особлива увага приділена руховій активності студентів в освітньому процесі вищої школи і формуванню позитивної мотивації до розвитку здоров’язбережувальної компетентності. Розглянута також структура освітнього середовища закладу вищої освіти, модель формування людської поведінки.

Методологія. Для вирішення задач дослідження автори скористалися методом аналізу та узагальнення даних науково-методичної літератури, психолого-педагогічним спостереженням, опитуванням, методами математичної статистики. У дослідженні взяли участь студенти різних спеціальностей Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.

Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше були досліджені психологічні і соціальні детермінанти у формуванні суб’єктивного уявлення про здоров’язбережувальну поведінку студентів різних спеціальностей. Уточнено зміст та складові понять «здоровий спосіб життя», «здоров’язбереження».

Висновки. Результати дослідження вказують на те, що суб’єктивні уявлення студентів про здоров’язбережувальну поведінку відрізняються рівнем інтернальності, ціннісними орієнтаціями, самооцінкою здоров’я.

Подальші дослідження пов’язані з розробкою науково обґрунтованої педагогічної технології формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх педагогів з урахуванням емоційного, пізнавального і поведінкового компонентів.

Downloads

Опубліковано

06.03.2024

Номер

Розділ

СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ