ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ В ЗАКЛАДАХ СИСТЕМИ «ІНВАСПОРТ» СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Автор(и)

  • І. М. Скрипка Кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка (Суми, Україна) https://orcid.org/0000-0002-4446-2122
  • В. В. Ворона Кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка (Суми, Україна) https://orcid.org/0000-0003-4958-3019

Ключові слова:

дитина з особливими освітніми потребами, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, заклади системи «Інваспорт»

Анотація

У статті здійснено аналіз видів спорту інвалідів, які культивуються у закладах системи «Інваспорт» міста Суми та Сумської області. Представлено характеристику кількості зарахованих дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю за окремими нозологічними групами до груп відділень з видів спорту інвалідів Сумського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» та Сумської обласної дитячо-юнацької спортивної школи інвалідів «Інваспорт». Проведено аналіз нормативних документів та чинних положень з організації спортивної діяльності осіб з інвалідністю у системі закладів «Інваспорт» та виявлено найбільш популярні види спорту в Сумській області серед категорій осіб з інвалідністю.

Мета – вивчити умови організації спортивної діяльності осіб з інвалідністю у системі закладів «Інваспорт» Сумської області та визначити їх кількісний склад за окремою нозологічною групою та видом спорту.

Методологія наукового дослідження включала теоретичний аналіз та узагальнення даних літературних джерел, нормативних документів і досвіду передової практики параолімпійського спорту; педагогічні та соціологічні методи (спостереження, бесіди).

Наукова новизна полягає в дослідженні кількості осіб з інвалідністю у групах з видів спорту інвалідів Сумської області та обґрунтуванні умов їх зарахування до закладів системи «Інваспорт».

Висновки. У результаті аналізу літературних джерел підтверджено, що саме залучення осіб з інвалідністю (у тому числі і дітей з інвалідністю), дітей з особливими освітніми потребами допомагає їм сприйняти себе, як особистість, яка може досягти успіхів не зважаючи на свої фізичні вади. Визначено, що суттєва допомога у підтримці даної категорії населення нашої країни здійснюється закладами системи «Інваспорт». Вони надають можливість особам з особливими потребами розвиватись як фізично, так і психологічно у процесі занять спортом. Викладені результати дозволяють сформувати загальний висновок про те, що улюблений вид спорту серед дітей з інвалідністю Сумської області – легка атлетика, а серед осіб з інвалідністю – настільний теніс.

Downloads

Опубліковано

06.03.2024

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ Й УДОСКОНАЛЕННЯ СПОРТИВНО-ТЕХНІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ