МЕТОДИКА ОЗНАЙОМЛЕННЯ СТУДЕНТІВ З ПРОЦЕДУРОЮ НАУКОВОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ У ЦИКЛІ ВСТУПНИХ ЗАНЯТЬ З ПСИХОЛОГІЇ

Автор(и)

  • Олександр Видра Кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри педагогіки, психології і методики технологічної освіти, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0001-9281-915X

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.232424

Ключові слова:

психологічна культура, психологія, методика, локус суб’єктивного контролю, відповідальність, інтернальність, каузальна атрибуція

Анотація

Основне спрямування статті й мета роботи – висвітлити методичний досвід ознайомлення студентів педагогічних і класичних спеціальностей з процедурою наукового психологічного дослідження у циклі вступних занять з психології.

У статті викладений зміст практичної роботи, в ході виконання якої можливо ефективно, доступно й змістовно ознайомити студентів з процедурою наукового психологічного дослідження. Практична робота містить елементи змагання, інтерактивна, наближена до життєвого досвіду, відповідає сучасним вимогам методики викладання психології. Наведені нюанси методики проведення практичної роботи, психологічні коментарі.

Методологія побудована на основі досвіду науковців, викладачів, які розглядали питання і проблеми методики викладання психології та основи наукових психологічних досліджень. Зокрема напрацювання щодо мотивації та активізації студентів під час виконання практичних робіт з психології, особливості педагогічної майстерності викладача психології, методика та організація наукових досліджень з психології.

Новизна роботи: уперше детально описана методика ознайомлення студентів із процедурою наукового психологічного дослідження, яка забезпечує досягнення одразу декількох цілей за одне практичне заняття: ознайомлення студентів з процедурою наукового психологічного дослідження, забезпечення цілковитої інтерактивності процесу, створення умови усвідомлення студентами інтернальності своєї поведінки, розвиток відповідальності, підготовка студентів до написання курсових, бакалаврських, магістерських робіт, виявлення обдарованих студентів, які мають наукові здібності.

Висновки. Представлений зміст і результати досвіду впровадження методики ознайомлення студентів з процедурою наукового психологічного дослідження у циклі вступних занять з психології надають можливість швидкого опанування нею як досвідченими викладачами, так і молодими спеціалістами з мінімальними затратами часу для попереднього тренування і роз’яснень нюансів.

Downloads

Опубліковано

19.03.2024

Номер

Розділ

МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ