СПЕЦИФІКА РОБОТИ ДИРИГЕНТА ДИТЯЧОГО ОРКЕСТРОВОГО КОЛЕКТИВУ

Автор(и)

  • Тарас Пастушок Доктор філософії, старший викладач кафедри духових та ударних інструментів Інституту мистецтв, Рівненський державний гуманітарний університет https://orcid.org/0000-0002-7119-3554

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242633

Ключові слова:

специфіка роботи диригента, диригент дитячого оркестру, творче мислення, уява, уявлення

Анотація

У даній статті висвітлено специфіку роботи диригента дитячого оркестрового колективу, в основі якої лежить попередня професійна підготовка диригента, яка включає в себе знання з музично-теоретичних та психолого-педагогічних дисциплін.

Мета роботи – охарактеризувати та визначити специфіку роботи диригента з дитячим оркестровим колективом, а також наявність його професійних педагогічних навичок роботи з дітьми та підлітками, вміння пояснювати музичний матеріал в доступний спосіб, мотивуючи учнів до розвитку та самовдосконалення. Диригент також спрямовує свою роботу на розвиток музичних навичок в учасників оркестрового колективу.

Методологія дослідження визначається тим, що в науці та освітній практиці приділяється увага щодо сукупності прийомів роботи диригента дитячого оркестрового колективу, а саме творче мислення, художнє бачення твору, уява, уявлення.

У статті проаналізовано специфіку комунікативної взаємодії диригента та учасників дитячого оркестрового колективу.

Наукова новизна статті полягає в тому, що нами було розглянути найважливіші аспекти роботи, якими повинен володіти диригент дитячого оркестрового колективу, а саме: сукупність музично-теоретичних знань, техніка диригування, музичних слух, творче мислення та комунікативна взаємодія з учасниками оркестрового колективу.

Специфіка роботи диригента дитячого оркестрового колективу відіграє важливу роль у ефективній взаємодії з дітьми та досягненні високих результатів у практичній діяльності. Відповідно, диригент дитячого оркестру повинен забезпечити сприятливу атмосферу в колективі, організовуючи ефективні репетиції, де кожна дитина має можливість розвивати свої навички та взаємодіяти з іншими дітьми, а також обирати репертуар, який відповідає віковим можливостям дітей, підготовлюючи їх до виступів перед аудиторією.

Висновки. У професійній діяльності дитячого оркестрового колективу основою взаємодії диригента та учнів є створення відповідного середовища, яке в свою чергу являється основою виховання естетичної та комунікативної культури кожної дитини. Тому можна зазначити, що специфіка роботи з дитячим оркестром та його організація характеризують весь оркестровий колектив, як суб’єкт виховного процесу. Відповідно, всі учасники оркестрового колективу в певній мірі перетворюють свої творчі вміння на продукт культурних цінностей для суспільних потреб та естетичне збагачення структур соціуму в цілому.

 

Downloads

Опубліковано

18.06.2024