РЕАЛІЗАЦІЯ ГРАНТОВОЇ ПРОГРАМИ NETTING У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ

Автор(и)

  • Світлана Гергуль Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри іноземної філології та освітніх технологій, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0002-6207-7236
  • Лариса Городнича Кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри іноземних мов, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0002-6795-5958
  • Марина Ольховик Кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри філософії та культурології, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0003-2789-9194

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242702

Ключові слова:

інфомедійна грамотність, медіаосвіта та медіапедагогіка, середня освіта, здобувачі вищої освіти, майбутні вчителі

Анотація

Професійна підготовка вчителів у сучасних реаліях інформаційної епохи вимагає від вищої освіти моментального реагування на соціальні виклики та потреби ринку праці змінами в освітніх програмах, упровадженням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, формуванням універсальних навичок і вмінь, що дозволять майбутнім учителям бути гнучкими, критично мислити, вміти орієнтуватися в масиві інформації.

Метою статті є аналіз міжнародного науково-дослідного проєкту NETTING, реалізація якого дозволить вирішити питання професійної підготовки майбутніх учителів у контексті медіаосвіти засобами грантової програми. Унікальність програми пов'язана з мож­ливістю не лише зробити здобувачів вищої освіти інфомедійно грамотними, але й надати їм інструментарій та алгоритми впровадження медіаосвіти у власну педагогічну діяльність.

Методологія дослідження корелює з основними принципами, методами і формами організації та проведення грантового проєкту, який створювався на основі міждисциплінарного підходу з метою широкого впровадження, зокрема для здобувачів вищої освіти спеціаль­ності 014 Середня освіта. Такий підхід дає можливість всім учасникам проєкту побачити проблему протидії дезінформації та пропаганді в різній методологічній оптиці. Це дозволяє сформувати у слухачів уявлення про основні інститути ЄС, а також ознайомлює із кращими практиками протидії дезінформації та пропаганді. Запропонована методологія грантової програми передбачає аналіз засобів і прийомів подання інформації у сучасних ЗМІ, нових медіа, відео та аудіо продукції. Аксіологічний підхід дозволяє сформувати у студен­тів ціннісний підхід до власного медіасередовища, розвиває критичне мислення загалом.

Наукова новизна полягає в тому, що вперше описано досвід використання грантової програми «Європейський досвід протидії дезінформації та пропаганді: базові навички для Вчителя майбутнього» (Project: 101127022 – NETTING – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH) на філологічному факультеті Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка.

Висновки. Цей проєкт в значній мірі доповнить існуючі дослідження ЄС Національного університету «Чернігівський колегіум», оскільки університет в основі своєї освітньої діяльності спрямований на навчання та виховання нової генерації вчителів у різних галузях. Реалізація проєкту NETTING розширює та поглиблює увагу не лише до європейських студій, але й до базових цінностей європейського громадянського суспільства, зокрема інфомедійної та цифрової медіаграмотності, а також надає весь необхідний інструментарій для використання цих знань у своїй професійній діяльності.

Downloads

Опубліковано

16.09.2024

Номер

Розділ

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ