КОНСТРУЮВАННЯ ЗМІСТУ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ НА НОВИХ МЕТОДОЛОГІЧНИХ І ДИДАКТИЧНИХ ПРИНЦИПАХ У ПЕРІОД ВІДРОДЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ШКОЛИ В УКРАЇНІ (1991–1996)

Автор(и)

  • Т. Л. Гавриленко Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0001-9412-5805
  • Л. М. Кузьомко Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0003-3557-9465

Ключові слова:

зміст початкової освіти, навчальні плани й програми, підручники, методологічні та дидактичні принципи, Україна

Анотація

Мета роботи – розкрити трансформації у змісті початкової освіти та визначити методологічні й дидактичні принципи його конструювання у період відродження національної школи в Україні у 1991–1996 рр.

Методологічну основу дослідження становлять джерелознавчий (надав можливість виявити та проаналізувати різні типи джерел, де висвітлюється розвиток змісту початкової освіти в обраних хронологічних межах), історіографічний (сприяв виявленню стану проблеми в історико-педагогічній науці), системний (забезпечив розгляд змісту початкової освіти як системи та її складників) підходи, а також гносеологічні принципи історизму, об’єктивності, поєднання історичного і логічного, системності. Для реалізації мети дослідження використано комплекс методів: загальнонаукові (аналіз, синтез, порівняння, систематизація, узагальнення), історико-структурний, історикогенетичний, порівняльно-зіставний.

Наукова новизна полягає у тому, що в дослідженні визначено та системно висвітлено трансформації у змісті початкової освіти в обраних хронологічних межах; обґрунтовано, що його конструювання відбувалося на нових методологічних (демократизація, деполітизація, деідеологізація, національна спрямованість, дитиноцентризм) і дидактичних (варіативність, гуманітаризація, гуманізація, диференціація, інтеграція) принципах.

Висновки. Провідною тенденцією в період відродження національної школи стала модернізація змісту початкової освіти, яка виявилася у побудові його на нових методологічних і дидактичних засадах, що спричинило зміни у структурі та наповненні навчальних планів, запровадження нових навчальних предметів і курсів, розроблення варіативних навчальних планів і програм, наповнення змісту навчальних предметів українознавчою основою, посилення у них аксіологічного складника, появу нових типів підручників (альтернативних, дворівневих).

Біографії авторів

Т. Л. Гавриленко, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри соціальної роботи та освітніх і педагогічних наук Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка (м. Чернігів, Україна)

Л. М. Кузьомко , Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри спорту Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка (м. Чернігів, Україна)

Downloads

Опубліковано

29.05.2024