ВИХОВНІ, СОЦІАЛЬНО-АДАПТИВНІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УЯВЛЕНЬ ПРО ЙОКАЇВ

Автор(и)

  • Олена Колесник Доктор культурології, доцент, професор кафедри філософії та культурології, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0002-0597-6489
  • Ірина Остроушко-Черноус Здобувачка освіти другого (магістерського) рівня, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка https://orcid.org/0009-0006-5681-1728

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242704

Ключові слова:

йокай, японська культура, міфологія, символізм, виховні та соціально-адаптивні функції культури

Анотація

Мета дослідження – детально проаналізувати, як історико-культурні транс­формації міфів про йокаїв відображають унікальний японський світогляд та властиву цій країні адаптацію традицій до сучасності, а також розглянути роль відповідних міфів у формуванні етнокультурної ідентичності.

Методологія. Методологічною основою даного дослідження є культурологічна герменевтика. Методи дослідження включають аналіз міфологічних текстів, культурно-історичного контексту та сучасних інтерпретацій міфів у медіа та мистецтві. Використання міждисциплінарного підходу дозволяє комплексно оцінити вплив уявлень про йокаїв на японське суспільство та культуру.

Наукова новизна. В статті вперше здійснено аналіз міфів про йокаїв як одного з засобів передачі культурних цінностей та адаптації нового покоління до сучасних соціальних викликів. Виявлено їхнє значення у формуванні і відображенні японського світогляду. В обіг української наукової думки вводиться значний емпіричний матеріал, який стосується образів традиційної та актуальної японської культури, та надається його осмислення в етичному та педагогічному аспектах.

Висновки. Міфи про йокаїв є не лише значною складовою культурної спадщини, але й активним чинником процесу соціальних змін, який дозволяє японському суспільству виражати і рефлектувати свої вірування, страхи та ідеали. Вивчення йокаїв відкриває нові перспективи розуміння унікальності японської традиції в її усвідомленні взаємодії природного і духовного світів, та в її здатності до адаптації викликів сучасності та інновацій в різних сферах культурного та соціального буття. Завдяки розмаїттю конкретних міфологічних уявлень та їх різнопланових впливів на сучасну культуру, в тому числі і далеко за межами Японії, тема має значний потенціал для подальшого вивчення.

Downloads

Опубліковано

16.09.2024

Номер

Розділ

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ