ТЕХНОЛОГІЯ «CHARACTER POSTER» У НАВЧАННІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ НІМЕЦЬКОМОВНОГО ЧИТАННЯ ЛІТЕРАТУРНИХ ТЕКСТІВ

Автор(и)

  • Наталія Шевцова викладач кафедри теорії та практики романо-германських мов, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка https://orcid.org/0000-0001-9440-7597

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242723

Ключові слова:

навчання німецькомовного читання, майбутні вчителі німецької мови, технологія «Character poster»

Анотація

Метою статті є вивчення методичного потенціалу діяльнісно та продуктивно зорієнтованої технології «Сharacter poster» у навчанні майбутніх учителів німецькомовного читання літературних текстів.
Методологія дослідження ґрунтується на вивченні та критичному аналізі наукових публікацій та методичної літератури із проблеми використання діяльнісно та продуктивно зорієнтованих технологій навчання читання літературних текстів; вивченні й узагальненні позитивного досвіду використання технології «Сharacter poster» у навчанні читання іншомовних літературних текстів.
Наукова новизна дослідження полягає в: 1) узагальненні та подальшому розвитку підходів до використання діяльнісно та продуктивно зорієнтованих технологій навчання читання літературних текстів; 2) уточненні цілей та очікуваних результатів використання технології «Сharacter poster» у навчанні читання німецькомовних літературних текстів майбутніх учителів; 3) розкритті сутності технології «Сharacter poster».
Висновки. Під технологією «Сharacter Poster» розуміють форму візуалізації літературного персонажа зі створенням візуального організатора у діяльнісно та продуктивно зорієнтованому навчанні читання літературних текстів та пов’язані з нею активності. Метою використання технології «Сharacter poster» у навчанні читання німецькомовних літературних текстів майбутніх учителів виступає розвиток уміння передавати істотну інформацію щодо літературного персонажа, використовуючи малюнок або графічний організатор; представляти просту інформацію щодо літературного персонажа включно зі ставленням до нього за допомогою візуального організатора у вигляді діаграм, обрисів, схем, малюнків із виділенням контрастів «внутрішній світ» – «зовнішній світ» / «фактична інформація» – «ставлення»; створювати малюнки та діаграми для ілюстрації до персонажа простого літературного тексту, а також розвиток уміння виділяти, візуально представляти та пояснювати зв'язок між ідеями та фактами щодо літературних персонажів, роблячи зв’язки між інформацією явними та більш доступним для розуміння. Значний потенціал технологія має у навчанні медіації тексту у частині навчання висловлення особистої реакції на творчі тексти (в тому числі літературні), а також у навчанні аналізу та критики творчих текстів (у тому числі літературних). В основі технології «Сharacter poster» лежить візуалізація літературного персонажа зі створенням візуального організатора на основі прочитаного тексту.

Downloads

Опубліковано

16.09.2024

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНИХ УЧИТЕЛІВ І ВИКЛАДАЧІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ