ТРАДИЦІЇ «НОВОЇ ДРАМИ» В САТИРИЧНІЙ КОМЕДІЇ «МИНА МАЗАЙЛО» М. КУЛІША: МАТЕРІАЛИ ДО ВИВЧЕННЯ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Автор(и)

  • Олена Луценко Магістр педагогічної освіти, учитель ІІ категорії, гімназія №290 м. Києва https://orcid.org/0009-0004-3319-9906

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242728

Ключові слова:

«Мина Мазайло», «нова драма», українська драматургія, модернізм, інтелектуалізм

Анотація

Мета статті полягає в окресленні в сатиричній комедії «Мина Мазайло» М. Куліша комплексу ідей, що актуалізують генетичний зв'язок із традиціями європейського «нової драми», зокрема «драми ідей», розробленні методичних матеріалів до вивчення комедії на уроках української літератури.

Методологія дослідження: метод прицільного читання («close reading»), герменевтичний підхід, структурно-семіотичний аналіз, культурологічний підхід та порівняльний аналіз.

Наукова новизна полягає в розкритті специфіки використання традицій і світоглядних настанов європейської «нової драми» в комедії «Мина Мазайло» М. Куліша та зіставлення ідейного ансамблю й мотивного комплексу твору з модерністським європейським драматургічним дискурсом ідей поч. ХХ ст.

Висновки: визначено епістемологічну значущість інтеграції європейських театральних традицій із українським літературним процесом періоду модернізму на поч. ХХ ст., зокрема окреслено традиції європейської «нової драми» в сатиричній комедії «Мина Мазайло» М. Куліша, яка є знаковим текстом української драматургії періоду «розстріляного відродження». З’ясовано, що використання методів і та естетично-ідейних орієнтирів європейської «нової драми» в аналізований сатиричній комедії М. Куліша має важливе методологічне значення для розуміння розвитку української драматургії модерністського періоду в аспекті виявлення інтенсивного творчого діалогу з європейськими мистецькими напрямами й школами. Виявлено, що інтеграція української та європейської художніх традицій поглиблює розуміння генетичного зв'язку літератур і дає можливість сьогодні в методичному плані говорити про наявність спільних культурних аспектів між українським театром та європейськими драматургічними течіями. Зазначений ракурс дає можливість вивчати художньо виразні твори української літератури, зокрема драматургію М. Куліша в 11 класі, в компаративному зіставленні з творами європейських літератур ХХ ст. Акцентовано на тому, що сатирична комедія «Мина Мазайло» може бути інтерпретована як приклад творчої унікальності М. Куліша та його вміння інтегрувати у драми інноваційні театральні підходи, що збагатили українську літературу поч. ХХ ст.

Downloads

Опубліковано

16.09.2024

Номер

Розділ

ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ: ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА