МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ЕКСКУРСІЇ В РАМКАХ КУРСУ «ОСНОВИ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

Автор(и)

  • Наталія Мінько Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри технологічної освіти та інформатики, заступник директора з навчальної роботи, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т .Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0003-1680-0769

DOI:

https://doi.org/10.58407/visnik.242904

Ключові слова:

навчальна екскурсія, виробнича екскурсія, етапи екскурсії, основи харчових технологій

Анотація

Робота присвячена аналізу організації та проведення виробничої екскурсії для студентів, які вивчають основи харчових технологій. У статті розглянуто поняття «навчальна екскурсія» та «виробнича екскурсія», визначені очікувані результати від впровадження в освітній процес виробничої екскурсії, як форми навчально-виховної роботи. Представлено етапи підготовки та проведення виробничих екскурсій, визначені умови їх реалізації. Проведено аналіз навчальної програми курсу «Основи харчових технологій», розглянуті підприємства харчової галузі регіону, визначені пропозиції щодо вибору підприємства для вивчення різних технологій. Проведено аналіз та узагальнення отриманих результатів роботи.

Мета статті – вивчення особливостей методики організації та проведення виробничої екскурсії для студентів, які вивчають харчові технології.

Методологія дослідження. Наукове дослідження ґрунтується на використанні аналізу психолого-педагогічної літератури з теми дослідження, спостереження за навчальним процесом студентів, опитування здобувачів освіти, а також аналіз та узагальнення отриманих результатів роботи.

Наукова новизна полягає в уточненні особливостей організації та проведення виробничих екскурсій на заняттях з «Основ харчових технологій». Охарактеризовано досвід вибору вироб­ничого підприємства для якісного вивчення сучасних технологічних процесів харчової галузі.

Висновки. Виробнича екскурсія для навчальних закладів вищої освіти, які вивчають технології, сучасні технологічні процеси та новітнє обладнання є ефективною формою організації навчальної роботи студентів, яка сприяє формуванню та розвитку загальних та спеціальних фахових компетентностей, урізноманітнює навчальний процес, має позитивні відгуки від здобувачів освіти. Відвідування виробничих підприємств дозволяє досягати більш високих результатів під час освоєння освітньо-професійних програм підготовки студентів.

Перспективним напрямком дослідження проблем використання виробничих екскурсій на заняттях із харчових технологій вважаємо більш ґрунтовне дослідження методики організації та проведення віртуальних екскурсій.

Downloads

Опубліковано

18.02.2025

Номер

Розділ

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ