ВПЛИВ СІМ’Ї НА СОЦІАЛІЗАЦІЮ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

  • Л. І. Лавріненко Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського https://orcid.org/0000-0002-2666-3924

Ключові слова:

сім’я, соціалізація, діти з особливими освітніми потребами

Анотація

Мета роботи полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні важливої ролі сучасної сім’ї в соціалізації дитини з особливими освітніми потребами.
Методологія. Важливим показником розвитку суспільства є гуманне, турботливе і милосердне ставлення до дітей з особливостями в розвитку, які мають право на повноцінне життя. Акцентується увага на значимості цього питання для суспільства, на теоретико-практичних основах сімейної соціалізації, розкриваються чинники, під впливом яких відбувається соціалізація дитини в сім’ї.
Наукова новизна одержаних результатів дослідження визначається постановкою й комплексним розробленням актуальної теми, яка досі всебічно й об’єктивно не висвітлена в педагогічній та психологічній науці. Кількість дітей з порушеннями в розвитку неухильно зростає. Вони потребують своєчасної діагностики та корекційної освіти. Мікросередовище сім’ї та сімейне виховання впливають на дитину, на формування її особистості, на її соціалізацію та адаптацію в суспільстві. Від рівня загальної та психолого-педагогічної культури батьків, їх життєвої позиції, їхнього ставлення до дитини, від ступеня участі батьків у корекційному процесі значно залежать успіхи діагностичної, освітньої, корекційно-розвиваючої та лікувально-оздоровчої роботи. Саме тому в статті питання впливу сім’ї дитини з порушеннями в розвитку на її соціалізацію є одним з найактуальніших.
Висновки. Залучення батьків дітей з особливими освітніми потребами до корекційно-виховної роботи сприятиме освіті та розвиткові дітей, попередить дискримінацію за ознаками, пов’язаними з тією чи іншою індивідуальною характеристикою дитини чи її сім’ї, дасть можливість їх соціалізації й адаптації до життя в суспільстві. Успіх цього процесу визначальною мірою залежить від розуміння кінцевої мети, спільних зусиль батьків, педагогічних працівників, науковців, усіх небайдужих громадян.

Біографія автора

Л. І. Лавріненко, Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського

Кандидат історичних наук,
доцент кафедри педагогіки та психології
Чернігівського обласного інституту післядипломної
педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського
(Чернігів, Україна)

Посилання

Kolupaieva A., Sofii N., Danylenko L. (2011) Inkliuzyvne navchannia: partnerski stosunky z rodynamy [Inclusive learning: partnerships with families]. Dyrektor shkoly [Director Shkoly]. 2011. № 10 (634). S. 20–25.

Kontseptsiia simeinoho vykhovannia v systemi osvity Ukrainy (2019) [The concept of family education in the system of education in Ukraine] «Shchaslyva rodyna». Retrieved from: https://www.ippo.if.ua›vrobota›media ›files.

Lavrinenko L. I. (2017) Shkola dlia kozhnoho (okremi aspekty inkliuzyvnoi osvity) [School for everyone (individual aspects of inclusive education)]: Navch.-metod. posib. Chernihiv: Chernihivskyi natsionalnyi tekhnolohichnyi universytet (ChNTU), 2017. 168 s.

Porady batkam, shcho vykhovuiut u simi dytynu z osoblyvymy potrebamy [Tips for parents raising a child with special needs]. Retrieved from: ippo.if.ua/uprav/files/poradu_batkam. doc.

Putivnyk dlia batkiv ditei z osoblyvymy osvitnimy potrebamy [A guide for parents of children with special educational needs] : Navchalno-metodychnyi posibnyk u 9 knyhakh / Za red. A. A. Kolupaievoi. Kyiv: TOV VPTs «Litopys – KhKh», 2010. 363 c. (seriia «Inkliuzyvna osvita»).

Downloads

Опубліковано

05.04.2023