ПРОБЛЕМА ДІАГНОСТИКИ І КОРЕКЦІЇ КОМУНІКАТИВНО-МОВЛЕННЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ІЗ МОВЛЕННЄВИМ ДИЗОНТОҐЕНЕЗОМ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД

Автор(и)

Ключові слова:

комунікативно-мовленнєва діяльність, діти дошкільного віку, типи мовленнєвого дизонтоґенезу, діагностика, корекція

Анотація

У статті здійснено аналіз вітчизняних досліджень, присвячених теоретикометодологічним та практичним аспектам діагностики та корекції тяжких порушень мовлення різних ґенезів. Актуальність теми обумовлена складною мультисимптоматикою порушень комунікативно-мовленнєвої діяльності та практичною значущістю дослідження, яка полягає в реалізації системного та комплексного підходу до методики діагностики та корекції комунікативно-мовленнєвої діяльності у дітей дошкільного віку із різними типами мовленнєвого дизонтоґенезу. Мета роботи: у статті здійснено спробу проаналізувати нейропсихологічний, психологічний, психолінгвістичний та логодидактичний досвід вітчизняних науково-теоретичних і практико-методичних доробок щодо розвитку комунікативно-мовленнєвої у дітей дошкільного віку із різними типами мовленнєвого дизонтоґенезу. Акцентовано увагу на тому, що мовленнєві та комунікативні труднощі дитини віддзеркалюють рівень її психічного розвитку. Методологічну основу роботи склали положення про: комунікативно-особистісний підхід до вивчення розвитку дитини з порушеннями мовлення, методи комплексної діагностики і компенсації порушень мовленнєвого розвитку у дітей. Наукова новизна: уточнено та доповнено відомості про сучасні вітчизняні методики діагностики та корекції комунікативно-мовленнєвої діяльності у дітей дошкільного віку із різними типами мовленнєвого дизонтоґенезу. Висновки: діагностика та корекція мовленнєвої та комунікативної діяльності у дітей дошкільного віку із різними типами мовленнєвого дизонтоґенезу стала предметом багатовекторних наукових пошуків вітчизняних науковців і свідчать про потужний потенціал української логопедії як науки.

Біографія автора

Н. А. Лопатинська, Хортицька національна академія

Кандидат педагогічних наук
доцент кафедри спеціальної педагогіки та
спеціальної психології
Хортицької національної академії
(Запоріжжя, Україна)

Посилання

Vygotsky, L. S. (1983). Osnovy defektologii. Moskva, Prosveschenie. T. 5. [in SSSR].

Bondar V. I., Synov, V. M. (2011). Defektolohichnyi Slovnyk [Marketing distribution policy]. Kyiv, Ukraine: Lesia.

Sheremet, MK. (2010) Speech therapy textbook [Product innovative policy] (3nd ed., rev.). Kyiv, Ukraine.: Vydavnychyj Dim «Slovo».

Synov, V. M. (2011). Viznachennya metodologichnih principiv doslidzhen v galuzi korekcijnoyi pedagogiki. Naukovij chasopis, Kyiv, Ukraine (11), 3-8.

Sorokyn, V. M. (2003). Spetsyalnaia Psykholohyia [Marketing distribution policy]. Sankt-Peterburg Russian: Pyter.

Sheremet, M. K. (2007). Problemi ta perspektivi specialnoyi osviti. Zbirnik naukovih prac Kam’yanec-Podilskogo derzhavnogo universitetu, Ukraine (7), 14-16.

Downloads

Опубліковано

05.04.2023