ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ КАЗКОТЕРАПІЇ У ПРОЦЕСІ АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ДО УМОВ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

Автор(и)

Ключові слова:

адаптація, дитина з особливими потребами, казка, казкотерапія, інклюзивне навчання

Анотація

У статті представлена позиція автора щодо процесу адаптації дітей з особливими потребами до умов навчального закладу. Типовими труднощами в адаптаційному процесі цих дітей є страх взаємодіяти з іншими, відповідати на уроці, невміння налагоджувати товариські відносини, ігнорування чи нерозуміння правил поведінки у школі. Автор доводить, що дієвим методом для ефективної первинної адаптації виступає казкотерапія як метод, який використовує казкову форму для інтеграції особистості, розвитку творчих здібностей, розширення свідомості, удосконалення взаємодії з оточуючим світом.
Мета роботи – схарактеризувати особливості використання методу казкотерапії у процесі адаптації дітей з особливими потребами до умов навчального закладу, представивши його потенційні можливості та методичні аспекти впровадження.
Методологія дослідження базується на аналізі та синтезі наукових джерел, спостереженні та порівнянні практики соціальної роботи з дітьми з особливими потребами. Теоретико-методологічним підґрунтям роботи є уявлення про арт-терапію як напрям допомоги клієнтам, що інтегрує педагогічну, психологічну та мистецьку складові (О. Копитін, О. Тараріна, Б. Теплов).
Наукова новизна статті полягає у тому, що запропоноване авторське бачення методичних аспектів застосування методу казкотерапії для первинної адаптації дітей з особливими потребами до умов навчального закладу.
Висновки. Казкотерапія є ефективним методом адаптації дітей з особливими потребами до умов навчальних закладів. Завдяки їй дитина може виразити свої емоції у формі усних або намальованих, виліплених, зроблених з піску або тканини сюжетів казки. Також вона є важливим елементом соціальної підтримки спеціалістом дитини, що виявляється у фокусуванні його уваги на актуальних завданнях розвитку особистості учня на етапі входження у новий освітній простір. Це сприяє розумінню дитиною зацікавлення дорослих у її успішності, допомагає знизити рівень негативних проявів її поведінки, стабілізації емоційного фону, що є важливим для процесу адаптації.

Біографія автора

Л. В. Рень, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент
доцент кафедри соціальної роботи
та освітніх і педагогічних наук
Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка
(Чернігів, Україна)

Посилання

Buhera, Yu.Iu. (2018). Do problemy sotsialnoi adaptatsii ditei z rozladamy spektru autyzmu zasobamy kazkoterapii. [To the problem of social adaptation of children with disorders of the autism spectrum by means of fairytale therapy]. Zbirnyk naukovykh prats Kamianets-Podilskoho natsionalnoho universytetu imeni Ivana Ohiienka. Seriia: Sotsialno-pedahohichna – Collection of scientific works of Kamianets-Podilskyi National University named after Ivan Ogiyenko. Series: social and pedagogical. 31, 35-43.

Entsyklopediia dlia fakhivtsiv sotsialnoi sfery (2012) / za zah. red. I. D., Zvierievoi. [Encyclopedia for social professionals]. Kyiv, Simferopol, Ukraine: Universum.

Kyseleva, M.V. (2008). Art-terapyia v rabote s detmy: rukovodstvo dlia detskykh psykholohov, pedahohov, vrachei y spetsyalystov, rabotaiushchykh s detmy. [Аrt therapy in work with children]. Sankt-Peterburh, Russia: Rech.

Kopytin, A.Y. (2001). Systemnaia art-terapyia [Systemic art therapy]. Sankt-Peterburh, Russia: Piter.

Praktyka skazkoterapii (2004) / pod red. N. A., Sakovych. [Practice of fairy tales]. Sankt-Peterburh, Russia: Rech.

Downloads

Опубліковано

07.04.2023