КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОГО МИСЛЕННЯ ЯК УМОВА САМОУПРАВЛІННЯ САМОКРИТИЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ МУЗИКАНТА

Автор(и)

Ключові слова:

професійне мислення, професійна розумність, дослідження, самокритична діяльність, самоуправління

Анотація

У статті розкривається проблема концептуалізації професійного мислення особистості і її значення для розвитку самокритичної діяльності музиканта. Розроблено систему концептуальних положень, орієнтованих на процес дослідження та формування професійного мислення у майбутніх музикантів.
Мета статті: схарактеризувати самокритичну діяльність в контексті формування критичного і творчого мислення музиканта та окреслити програму формування його професійного мислення.
Методологічну основу дослідження становлять дослідно-феноменологічний, особистісно-діяльнісний, екзистенціально-аналітичний підходи.
Наукова новизна статті: В результаті виконання програми дослідження і формування професійного мислення музиканта виявлено закономірності розвитку й формування критичного і творчого мислення в майбутніх музикантів.
Феномен професійного мислення музиканта складається в його розгляді як системи узагальнених розумових дій, спрямованих на досягнення професійної розумності особистості на основі самоуправління самокритичною діяльністю студента. Самокритична діяльність студентів характеризується як смислоутворююча і представляється в самостверджуючому і самокорегуючому видах. Дослідження виступає як функціональна основа самокритичної діяльності, у процесі якої розвиваються критичне і творче мислення музиканта. Формування критичного і творчого мислення музиканта зумовлено системою узагальнених розумових дій: представлення, судження, умовивід, вироблення стратегії і тактики відношень, створених у процесі взаємодії з предметами музичного дослідження. Дослідно-феноменологічний підхід до формування і розвитку музичного мислення особистості дозволяє розглядати узагальнені розумові дії музиканта як ціннісні універсалії-феномени, що розкриваються у процесі аналізу й узагальнення досвіду дослідження даного мислення. Система узагальнених розумових дій визначає сутність і зміст професійного мислення музиканта, що дає йому кількісну та якісну характеристику.
Програма формування професійного мислення музиканта реалізується за допомогою особистісно-діяльнісного підходу, згідно з яким музикант здійснює самоуправління своєю самокритичною діяльністю на основі індивідуальної автономії і діалогічної взаємодії у ході дорадчого дослідження об'єктів, суб'єктів, фактів, явищ, обставин розвитку музичного мистецтва.
Самоуправління дослідницькою самокритичною діяльністю майбутнього музиканта здійснюється на основі екзістенціально-аналітичного підходу до цієї діяльності, коли у ході формування професійного мислення студентів актуалізується смисл застосованих ними розумових дій, а також смисл музично-теоретичного дослідження явищ і процесів розвитку музичного мистецтва.
Висновки: Формування і розвиток професійного мислення музиканта залежить від рівня оволодіння ціннісно-методологічною стратегією і тактикою створення відношень цілісного музично-теоретичного дослідження. Чим більше узгодженими і доречними були мета і засоби розроблених стратегії і тактики відношень, тим вищим був рівень сформованості професійного мислення майбутнього музиканта.

Біографія автора

Г. О. Нагорна, Одеська національна музична академія ім. А. В. Нежданової

Доктор педагогічних наук, професор,
професор кафедри теорії музики та композиції,
Одеська національна музична академія ім. А. В. Нежданової
(Одеса, Україна)

Посилання

Bobrovskiy, V. P. (2010). Tematizm kak faktor muzykalnogo myshleniya: Ocherki [Thematicism as a Factor of Musical Thinking: Essays]. Vyp. 1. Moscow, Russia : Knizhnyy dom «LIBROKOM».

Kulbizhekov, V. N. (2013). Ratsionalnyye osnovaniya muzykalnogo tvorchestva: Mekhanizmy myslennogo eksperimenta v klassicheskoy zapadnoyevropeyskoy muzyke Novogo vremeni [Rational Foundations of Musical Creativity: Mechanisms of Thought Experiment in Classical Western European Music of the New Time]. Moscow, Russia : Knizhnyy dom «LIBROKOM».

Rozin, V. M. (2015). Iskusstvo i chelovek v istorii. kulture i sovremennosti: Gumanitarnyye issledovaniya [Art and Man in History, Culture and Modernity: Humanitarian Studies]. Moscow, Russia : LENAND.

Rozin, V. M. (2011). Kontseptualizatsiya myshleniya v filosofii i psikhologii [Conceptualization of thinking in philosophy and psychology]. Psikhologiya. Zhurnal Vysshey shkoly ekonomiki – Psychology. Journal of the Higher School of Economics, 8, 2, 3-25.

Ed. A. Lengle (2017). Emotsii i ekzistentsiya [Emotions and Existence]. Kharkiv, Ukraine : Izd-vo «Gumanitarnyy Tsentr».

Downloads

Опубліковано

16.11.2023

Номер

Розділ

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ